Bron: Website VNG
De VNG heeft er namens de gemeenten lang voor gevochten: dinsdag 12 juli nam de Eerste Kamer het wetsvoorstel aan dat strekt tot de aanpak van het misbruik van de Wob. Met de nieuwe wet worden Wob-verzoeken uitgezonderd van de Wet dwangsom.
We hopen dat daarmee in elk geval een deel van de huidige problemen bij gemeenten wordt opgelost. De wet treedt in werking per 1 oktober 2016.
Beroep blijft mogelijk
Overigens betekent de nieuwe wet niet dat een bestuursorgaan niet meer op tijd hoeft te reageren op een aanvraag tot een beschikking of een bezwaarschrift. Bestuursorganen blijven verantwoordelijk voor een tijdige beslissing op het Wob-verzoek. Gebeurt dat niet dan blijft de mogelijkheid bestaan om een rechtstreeks beroep te doen op de rechter.
Actieve openbaarheid
De VNG blijft voorstander van het moderniseren van de Wob. Daarbij zou actieve openbaarmaking door de overheid de norm moeten zijn. Maar we hebben altijd gezegd dat eerst het misbruik van de Wob moet worden aangepakt.
Wet open overheid
Zoals bekend, blijft de VNG tegenstander van invoering van de Wet open overheid in de huidige vorm. We vinden dat invoering een negatieve uitwerking heeft op de financiën van gemeenten en het democratisch besluitvormingsproces in het algemeen.
Acht Punten Plan
De VNG werkt liever samen met de politieke partijen aan een alternatief op basis van ons eerder gepresenteerde manifest voor actieve openbaarheid en het recente Acht Punten Plan. We vinden het jammer dat D66 en GroenLinks vasthouden aan hun initiatief-wetsvoorstel.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie