Webarchivering bij de centrale overheid laat nog te wensen over

Webarchivering is een containerbegrip voor het binnenhalen en bewaren van websites en van uitingen op sociale media. De archivering dient zowel het veiligstellen van juridische en andere bedrijfsvoeringsbelangen als het belang van toekomstig cultuurhistorisch erfgoed. In praktische termen betekent webarchivering dat de uiterlijke vorm van de website en de content in onderlinge samenhang, periodiek gearchiveerd moeten worden. Voor de sociale media betekent dit dat officiële, aan werkprocessen gerelateerde uitingen, gearchiveerd moeten worden.

De  Erfgoedinspectie heeft onderzocht hoe het gesteld is bij de webarchivering bij de centrale overheid. In tegenstelling tot gemeenten laat de webarchivering bij de centrale overheid nog te wensen over.

De honderden websites waarmee de centrale overheid naar buiten treedt worden nauwelijks gearchiveerd. Hetzelfde geldt voor uitingen gedaan op sociale media. Dit is in grote lijnen de uitkomst van het inspectieonderzoek dat de Erfgoedinspectie in 2015 en 2016 heeft uitgevoerd.

Nog enkele citaten uit het rapport;

Het Nationaal Archief heeft een belangrijke positie in de webarchivering bij de centrale overheid, want overheidswebsites van cultuurhistorische betekenis zullen op termijn opgenomen moeten worden in het digitale depot. Voor de archiefvormende organisaties zullen de criteria waarop het Nationaal Archief deze over te brengen websites accepteert vooraf duidelijk moeten zijn.

Hoewel er een aantal websites als proef is opgenomen in het digitale depot, heeft het Nationaal Archief nog geen ervaring met het grootschalig binnenhalen en archiveren van websites. Samenwerking met de Koninklijke Bibliotheek, gekoppeld aan een goede taakafbakening kan dit versnellen. De Koninklijke Bibliotheek heeft tenslotte het grootste webarchief van Nederland en ruime ervaring met webarchivering. Daarnaast zijn afspraken nodig met de Dienst Publiek en Communicatie (DPC) die een groot deel van de rijksoverheidswebsites beheert. Dit is urgent, want uit de inspecties van de Erfgoedinspectie blijkt dat sommige organisaties er van uitgaan dat DPC met het in beheer nemen van de website ook de archivering voor zijn rekening neemt.

 

Het rapport kan gedownload worden via deze link.

 

Weergaven: 233

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden