Enige weken geleden was ik aanwezig bij de bijeenkomst van de 5 grote Brabantse gemeenten (Den Bosch, Helmond, Eindhoven, Tilburg en Breda). Tijdens deze bijeenkomsten gaat het vooral over de vertaling van de web2.0 uitgangspunten en digitalisering in de gemeentelijke werkomgeving. We spraken af dat we allemaal een blog zouden schrijven over de bijeenkomst. Even was er discussie over waar de blog te plaatsen: archief20 of BREED. Het verschil, zo verzekerde een aantal deelnemers mij, lag in de invalshoek: archief20 was van de archivarissen en BREED van de DIV-ers. Wat een onzin reageerde ik onmiddellijk en mijn blog stond vast.
Thuis gekomen bekroop me het gevoel dat ik weer eens eerder had gesproken dan nagedacht. Immers als beide gemeenschappen 400 leden hebben dan is er per definitie sprake van een door de markt ondersteund onderscheid, daar kan ik met mijn eigen opvattingen nooit bezwaar tegen maken. Accepteren dus!
Toch vind ik het vreemd (mild uitgedrukt).
In een wereld waarin alle informatie die digitaal kan worden (gemaakt) digitaal wordt, alle informatie die mobiel beschikbaar kan worden (gemaakt) mobiel wordt, alle informatie die persoonlijk gemaakt kan worden gepersonaliseerd wordt, in die wereld is het toch niet vol te houden dat er een gescheiden interesse of beleving kan zijn binnen de groep van informatieprofessionals. Met de informatiefunctie is heel veel aan de hand. De professie van informatiemanagers is aan veranderingen onderhevig. Een deel van de functies/taken verdwijnt, denk aan de ontwikkeling van het volledig automatisch toekennen van metadata, waardoor de registratiefunctie van DIV-ers gaat verdwijnen. Of de discussies rond de informatie-architectuur: de rol van het DMS en RMA. Met als logische ontwikkeling het inéénschuiven van beide middelen. Bij het toelaten van informatie tot het informatiesysteem wordt alles geregeld, van toegankelijkheid tot bewaring resp. vernietiging. Wat dachten jullie van de verschillende soorten processen binnen overheidsorganisaties en de wijze waarop met de bijbehorende informatie wordt omgegaan. Standaard processen -bijvoorbeeld vergunning verlening of subisidie verlening- zal standaard worden afgedaan. Projecten zullen echter anders moeten worden gefaciliteerd door de informatiemanagers. Dat is nieuw en kansrijk. De meeste projecten haalde in de analoge wereld de eindfase van het archief niet, dat ligt nu weer binnen handbereik. De ondersteuning van de echte beleidsprocessen is nog helemaal een onontgonnen terrein. Kansen derhalve. Martin Berendse heeft het beheer van informatie al gekoppeld aan openbaarheid, wil je een nog scherper voorbeeld van gezamenlijk belang?Dan kan je toch niet spreken van verschillende werelden archivarissen en DIV-ers! De ontwikkelingen raken iedereen. Begrijp me goed dit wordt geen oproep om tegen te houden, maar een oproep om te verenigen en samen de mogelijkheden van 'web2.0' te onderzoeken en te gebruiken.
En als jullie twee sites willen het is me best: control C en control V ik los het wel op.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie