NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Ooit werkte ik bij het ministerie van Financiën. Ik begon daar met postregistratie en archivering. Eerst de persoonsdossiers. Daarna de ‘wat moeilijkere dossiers’. Dossiers voor de centrale directies, waaronder de Centrale Directie Voorlichting (CDV) en de Centrale Directie Wetgeving, Juridische en Bestuurlijke Zaken (WJB). Bij CDV werkte de WOB-ambtenaar. Altijd druk met verzoeken om informatie op grond van de Wet Openbaarheid van Bestuur. Vragen beoordelen, informatie opvragen bij het archief. Het wel/niet verstrekken van informatie, in afweging met de Wet Openbaarheid van Bestuur. Namen op de dossiers van CDV kwamen vaak ook weer terug op die van WJB. Immers, wanneer informatie niet of maar deels werd verstrekt, trachtte men, via een zogenaamde AROB-procedure, de informatie alsnog te bemachtigen. Daar kwam Juridische Zaken bij aan te pas. Zo ontstond er uit het niet verstrekken van informatie, nog meer informatie. Kasten vol.
Nu 25 jaar later. Er is veel gebeurd. De informatiewereld is enorm veranderd. Twitter, Facebook, LinkedIn, You Tube, Flickr, Blogger, Ning, etc. Social Media, Web 2.0 en meer en meer sites met nog meer en meer informatie. Het is heel gewoon, we delen bijna de hele wereld met elkaar. Iedere dag, elk uur, elke minuut. Tekst, beeld, geluid. Bijna iedereen mag weten wat we doen. De nu opgroeiende generatie weet niet anders. Bestond er ooit een tijd zonder internet en zonder al die informatie? Het is niet meer voor te stellen. We kunnen alles delen en bijna alles vinden. Bijna, want de overheid heeft eerst een nieuwe wet nodig. De ‘Wet op de Vrije informatie’ zo las ik deze week in een grote landelijke krant. Dan vraag ik mij toch echt af “Moet je dat dan met een nieuwe wet regelen?”. Informatie is toch vrij, zolang je er geen restricties aan stelt? En die restricties (soms noemen we dat uitzonderingsgronden) die vinden we in de …… Tja, dus ik zou zeggen, niet een wet erbij, maar een beetje wet eraf. Het zal nog wel even duren. Een kleine anderhalf jaar geleden stond het onderwerp immers ook al op de agenda (en ook op BREED). Allemaal niet zo erg. Maar de nieuwe generatie, die begrijpt er natuurlijk helemaal niets van.
De Voorsprong
John Gerse
Opmerking
@Yvonne:
Waar staat dat het WOB-verzoek is door een ambtenaar van een provincie? Er staat alleen dat er een WOB-verzoek is ingediend, toevallig door iemand die bij een provincie werkt. En volgens mij heeft de betreffende collega nergens melding gemaakt van het feit dat hij dit uit hoofde van zijn functie doet. Zie ook de brieven met WOB-verzoek een en twee. Sterker, hij heeft openlijk zijn ergernis uitgesproken over het noemen van zijn functie in de verschillende artikelen over deze zaak.
Nu begeven we ons wel op heel glad ijs. Als 'de pers' meent er feiten met de haren bij te slepen (in dit geval volgens mij om het 'spannender' te maken, want inspecteur), dan ligt het probleem volgens jou bij het subject en niet bij die pers? Of de lezer, die blijkbaar geen onderscheid kan maken?
Als je inderdaad vindt dat het probleem bij het subject ligt, dan stel je impliciet dat een ambtenaar geen WOB-verzoeken moet indienen, ook niet bij overheidsorganisaties waar hij/zij professioneel niets mee te maken heeft. Want de functie zou maar eens genoemd worden in een berichtje op een vaksite.
@Chido, zoals ik al stelde zou ik zelf kiezen voor een scheiding tussen dat privé en werk.
Uiteraard kan je als individu een WOB verzoek indienen, heb ik zelf ook wel gedaan. In de berichtgeving wordt melding gemaakt van de ambtenaarstatus en m.i. moet dat niet gemengd worden.
Je dient als privé persoon een verzoek en niet als ambtenaar van de provincie.
@Yvonne:
Dat moet je even uitleggen. Een archivaris mag geen WOB-verzoek indienen bij een organisatie waar hij/zij geen professionele betrokkenheid bij heeft, omdat ...? Het beroep doet dan toch even niet ter zake? Hij/zij vraagt het toch op als burger met een beroep op de WOB? Of speelt er iets anders mee? Omdat het over informatie gaat?
Doorgaand op jouw uitgangspunten, betekent dit dan dat een archivaris nooit een beroep op de WOB mag doen? En een bouwinspecteur geen bouwvergunning voor zijn eigen huis mag aanvragen? En een raadslid geen baan bij een andere overheid mag accepteren? En een arts niet in een ander ziekenhuis geholpen mag worden? En een kinderboekenschrijver geen kinderbijslag mag aanvragen?
Sterker, als je als ambtenaar werk en privé echt uitdrukkelijk wil scheiden, zou ik bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen vooral niet gaan stemmen. Stel je voor dat je stem doorslaggevend is voor een cruciale zetelverdeling! Heb je zomaar je werk beïnvloedt met een privé-handeling!
Zelf heb ik nu bij een gemeente, een provincie en een ministerie die belofte afgelegd en ik kan me in geen van de gevallen herinneren dat ik daarmee afstand deed van dit (burger)recht. Wellicht dat de toch wel erg late ambtseedaflegging in Tilburg tot (academische) discussies leidt, die de rest van Nederland al gevoerd heeft?
Eigenlijk is je opmerking een stoot onder de gordel bij een collega-archivaris, voor zover ik kan zien op oneigenlijke gronden. Maar misschien zie ik het wel helemaal verkeerd en dan hoor ik het graag!
We gaan nu een beetje off topic, maar ook weer niet helemaal. Vandaar dat ik het laatste deel van mijn reactie toch maar hier geplaatst heb. Zo, en nu weer gauw uitloggen voordat mijn werk in mijn privé-avonduren doorsijpelt.
Nu het WOB verzoek bij de KB actueel is, zie deze link, vraag ik me als archivaris wel af of je zelf hierin moet treden en/ of dat je meer uitdrukkelijk privé en werk moet scheiden ?
Wellicht is deze vraag voor mij van belang omdat alle ambtenaren bij de gemeente Tilburg onlangs een ambtseed/belofte of integriteitsverklaring hebben moeten afleggen en een bepaalde gedragslijn ook wordt gevraagd.
Dag Yvonne, Marco en Ingmar,
Dank voor jullie reacties. Wat betreft de WOB, in het dagblad waarnaar ik verwijs wordt aangegeven dat Donner juist de WOB wil aanscherpen. Verder heb ik zelf nergens iets vermeld over afschaffing van de WOB. Het verbaast me alleen dat er kennelijk een aparte wet nodig is met betrekking tot 'Vrije informatie'. Dit om, in een vroegtijdig stadium, aan informatie van de overheid te komen terwijl er juist al een WOB is dit dit regelt. Mogelijk kan worden volstaan met aanpassing van de WOB. Scheelt toch weer een extra 'informatiewet'.
De Nationale Ombudsman wil dit ook, de afschaffing van de WOB. Ik ben het daar niet mee eens, omdat verschaffing van informatie door de overheid daarmee vrijblijvend wordt. Het is dan geen plicht en geen recht meer.
Ik ben zelf ook actief op sociale media en deel daar informatie met anderen. Ik deel echter alleen wat ik wil. Als ik een mooie prestatie heb geleverd, dan twitter ik daarover. Als ik een domme fout heb gemaakt, dan plaats ik dat zelden online. Ook ben ik niet open over mijn financiële huishouding, mijn romantische relaties of problemen aan het thuisfront. Ik selecteer met enige zorgvuldigheid welke informatie ik deel.
Stel je voor dat de overheid diezelfde vrijblijvendheid zou hebben. Zoalng alles koek en ei is, wil de overheid best informatie delen, maar als het pijnlijk is... "Dat hoef jij niet te weten."
Dag John,
Inderdaad de huidige wetgeving loopt niet echt voor op dit gebied. Ik zie wat de WOB en Archiefwet betreft en de openbaarmaking van overheidsinformatie wel de ontwikkeling met open data.
Donner heeft ok al uitspraken in deze richtng gedaan. Je zou ook kunnen denken aan eerdere openbaarmaking dan de huidige termijn van twintig jaar.
Zie ook deze link of zoek eens op open data op BREED.
Groet
Yvonne Welings
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie