Na afloop van het Interbestuurlijk Programma Versterking VTH-stelsel hebben de betrokken partijen afgesproken om het stelsel te blijven versterken. Die afspraken zijn onlangs ondertekend. De VNG gaat regionale bijeenkomsten organiseren over de opbrengsten van het programma en de consequenties voor gemeenten.
Opbrengsten van het interbestuurlijk programma
De VNG heeft er vertrouwen in dat de ‘producten’ die het interbestuurlijk programma (IPB VTH) heeft opge..., een goede bijdrage leveren aan de versterking van het VTH-stelsel. Tijdens 28 regionale bijeenkomsten informeren we u over deze producten en de consequenties voor gemeenten. Deze bijeenkomsten vindt u binnenkort in onze agenda.
Afspraken over voortzetting versterking VTH-stelsel
Nadat het IPB VTH op 30 september 2024 was afgelopen, zijn nieuwe afspraken gemaakt door de partijen in het VTH-stelsel: de VNG, IPO, Omgevingsdienst NL, UvW en de ministeries van JenV en IenW. De afspraken gaan over implementatie, borging en beheer van de producten uit het IBP VTH en welke partij bij welk onderdeel het voortouw neemt.
Over de concept-afspraken zijn bestuurlijke sessies en gesprekken met gemeentelijke voorzitters van omgevingsdiensten gehouden en schriftelijke reacties binnengekomen. Daaruit bleek dat er met een aantal kanttekeningen steun is voor verdere samenwerking. De kanttekeningen betroffen onder meer de formulering over robuuste omgevingsdiensten en fusie, de termijn en de governance van ODNL. Dat heeft geleid tot aanpassingen in de samenwerkingsafspraken (pdf, 344 kB).
Ook waren er opmerkingen over de financiën. Voor het robuust worden van omgevingsdiensten is budget beschikbaar vanuit IenW. Tegelijkertijd hebben veel gemeenschappelijke regelingen, waaronder die voor omgevingsdiensten, te maken met taakstellingen. Dat schuurt. Vanwege de nijpende financiële situatie van gemeenten zetten de VNG en IPO zich in voor meer middelen vanuit IenW. De staatssecretaris heeft toegezegd hierover voor de voorjaarsnota een brief naar de Tweede Kamer te sturen.
Wat de VNG betreft zijn de aangepaste afspraken de manier om gezamenlijk te werken aan versterking en bieden ze voldoende ruimte om de belangen van gemeenten te dienen. Daarom hebben we ze, samen met de andere betrokken partijen, inmiddels ondertekend.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie