Reactieve interventie versie 2.0.2


Geonovum heeft op 23 juni 2023, als onderdeel van de TPOD-standaard 2.0, een nieuwe versie van het TPOD reactieve interventie gepubliceerd: TPOD reactieve interventie versie 2.0.2.

We hebben deze versie in html-formaat gepubliceerd. Dit maakt het mogelijk, voor ons bij het beantwoorden van helpdeskvragen en bij voorbeeld ook voor softwareleverancies bij het ondersteunen van hun klanten en voor gebruikers van de standaard onderling, om rechtstreeks met een link te verwijzen naar de toepasselijke paragraaf in het TPOD.
 
In het TPOD is een versiehistorie opgenomen waarin de wijzigingen ten opzichte van de vorige versie zijn opgesomd en kort beschreven. Dit zijn de belangrijkste wijzigingen:
 

·     Er is een hoofdstuk toegevoegd (hoofdstuk 10) over de procedure van de reactieve interventie. In dit hoofdstuk zijn de procedure van de reactieve interventie en de aan te leveren producten en gegevens beschreven. Per procedurestap is concreet aangegeven wat de juridische situatie is, welke producten het bevoegd gezag moet aanleveren en hoe het bevoegd gezag de aan te leveren gegevens moet toepassen. Daarbij is precies aangegeven wat de rolverdeling tussen provincie en gemeente is en welk bevoegd gezag welke aanlevering moet doen.

·     In de TPOD-standaard waren uitbreidbare waarde lijsten voorzien voor eenheid en type norm. Gebleken is dat de oplossing voor uitbreidbare waardelijsten die in overeenstemming is met (de uri-strategie van) de architectuur van het DSO-stelsel, in de praktijk te complex en daarom niet uitvoerbaar is. De TPOD-standaard kent daarom alleen nog limitatieve waarde lijsten. Vermelding van uitbreidbare waarde lijsten is daarom overal waar dat voorkwam uit dit TPOD geschrapt.

·     Er is een hoofdstuk (hoofdstuk 8) toegevoegd over het wijzigen van omgevingsdocumenten met wijzigingsbesluiten.

·     Er is een hoofdstuk (hoofdstuk 11) toegevoegd over de rectificatie. Hierin zijn de rectificatie van een besluit, van een kennisgeving en van een mededeling van een rechterlijke uitspraak beschreven, met inbegrip van de workaround die moet worden toegepast zolang de Rectificatie nog niet in de DSO-keten is geïmplementeerd.

·     Het is toegestaan om voor Locatie ook geometrie van de typen MultiCurve en MultiPoint te gebruiken.

·     Het onderscheid tussen het besluit, bijlagen en op het besluit betrekking hebbende stukken is beschreven. Ook is beschreven hoe de elektronische terinzagelegging van op het besluit betrekking hebbende stukken moet worden uitgevoerd zolang de daarvoor beoogde voorziening nog niet is gerealiseerd.

·     Er is een werkafspraak toegevoegd over de toepassing van idealisatie bij Juridische regel: iedere Juridische regel in een Regeltekst moet dezelfde idealisatie hebben.

·     Er is een aankondiging toegevoegd van een toekomstige wijziging waarin OW-objecten aan een regeling worden toegekend en de mogelijkheden om objecten te wijzigen en te verwijzen naar objecten in een andere regeling zullen worden beperkt, met de aanbeveling om vast rekening te houden met die toekomstige beperkingen.

·     Er is een aankondiging toegevoegd dat in de toekomst het gegeven citeertitel in Besluit- en RegelingMetadata verplicht gaat worden.

·     De relatie Regelingsgebied - Locatie - GIO - tekst is aangevuld met een toelichting op die situaties waarin het Regelingsgebied anders is dan het ambtsgebied, zoals bij de reactieve interventie het geval kan zijn.

Weergaven: 102

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 3 Juli 2023 op 15.30

Theo, ik moet je teleurstellen, ik weet er ook te weinig van af. 

Je zou het beste hier kunnen informeren:

Duurzame toegankelijkheid (DUTO) en de Omgevingswet | Informatiepun...

Reactie van Theo Kremer op 3 Juli 2023 op 15.27

Vraagje. Is er een groep actief die zich bezighoudt met de implicaties van de omgevingswet op ons vakgebied? Als ik snel scan en ik zie dat er officiële STOP (Standaarden Officiële Publicaties) zijn waarin de onderliggende documenten digitaal moeten worden aangeleverd merk ik dat mijn oren gespitst zijn en wil ik hier graag meer van weten. Ook gelet op internationale ontwikkelingen waar op open internationale standaarden als bijvoorbeeld IFC wordt gestuurd in samenwerking met de archiefsector, waarbij een langjarige lijn is uitgezet/ontwikkeld tussen verschillende partijen, markt, overheid en ook archiefsector om efficiënt en transparant ruimtelijke data beschikbaar te maken en te houden, met “building permit” als start, zie ook een eerdere opmerking van mij in dit gremium.

http://www.breednetwerk.nl/profiles/blogs/finland-doet-het-toch-maar

Ik vroeg me af hoe dat bij de omgevingswet is geregeld en wie en hoe onze sector daarbij betrokken is. @Yvonne, ik vermoed dat jij hier bovengemiddeld in geintresseerd bent en denk dat jij hier wellicht ook meer van weet. Heel benieuwd. Wil graag met mensen die dit ook interessant vinden in contact komen.

Reactie van Theo Kremer op 3 Juli 2023 op 15.10

Hi dank voor de update. Het is een tijd geleden dat ik me direct heb beziggehouden met de omgevingswet. Toen ik deze bovenstaande tekst las, werd ik in eerste instantie heel verdrietig. Het was compleet chinees voor me. En in die trant reageerde ik ook eerst. Deze reactie weggehaald en vervolgens besloot ik toch even de link te volgen die bovenin staat en tot mijn grote opluchting bleek er toch een groot leesbaar document onder te hangen die wel de nodige inspanningen vraagt om dit rustig door te lezen en tot je te laten doordringen wat er staat. Huiswerk dus. 

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden