website digitale overheid
De Tweede Kamer heeft het eerste wetsvoorstel aangenomen dat zich specifiek richt op het tegengaan van online criminaliteit: ‘cybersecurity’.
Het voorstel van staatssecretaris Dijkhoff (ministerie van Veiligheid en Justitie) regelt de wettelijke taken van het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC).
Weerbaarder tegen cybercriminaliteit
Het NCSC maakt Nederland weerbaarder tegen ‘cybercriminaliteit’ en werkt samen met politie en justitie, inlichtingendiensten en bedrijven. Andersom verplicht het wetsvoorstel organisaties binnen ‘vitale sectoren’ en veiligheidsincidenten te melden bij het NCSC. Vitale sectoren zijn onderdeel van de ‘vitale infrastructuur’ van Nederland. Ze zijn cruciaal voor het goed functioneren van de maatschappij. Uitval leidt direct of indirect maatschappelijke ontwrichting met bijvoorbeeld veel slachtoffers of grote economische schade tot gevolg.
Verplicht melden van cybercriminaliteit
De meldplicht gaat in ieder geval gelden voor organisaties binnen de volgende sectoren: elektriciteit, gas, kernenergie, drinkwater, telecom, transport, financiën en overheid. Door deze vitale sectoren wettelijk te verplichten tot het melden van cybercriminaliteit, kan het NCSC risico’s voor de maatschappij inschatten, hulp verlenen en andere organisaties waarschuwen.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie