NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Het toetsingsmodel geeft je een rapport met de score van je organisatie en waar nodig een advies op de punten waar verbetering mogelijk is. Het toetsingsmodel is ontwikkeld door DEN in samenwerking met het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE).
Hoe werkt het toetsingsmodel?
Een erfgoedinstelling maakt een profiel aan op http://toetsingsmodel.nl/ en doorloopt een aantal criteria die zijn gekoppeld aan de drie ambities van het NDE:
· Zichtbaar (hoe zichtbaar zijn mijn digitale collecties?);
· Bruikbaar (hoe zijn mijn digitale collecties aan die van anderen verbonden?);
· Houdbaar (hoe duurzaam is de bewaring van mijn collecties?).
Als alle criteria zijn doorlopen, wordt er een eindrapport gegenereerd met daarin een overzicht, gevisualiseerd in een spingrafiek, van hoe er is gescoord per ambitie. Voor de punten waar nog verbetering mogelijk is krijgt de gebruiker een advies hoe deze verbetering kan worden gerealiseerd.
Wat kun je er mee?
Het eindrapport kan de instelling helpen op een aantal punten. Ten eerste geeft het een indicatie van wat de organisatie nog kan doen om tot de optimale situatie te komen. Ten tweede kan het een basis bieden voor nieuw informatiebeleid. Tenslotte geeft het een indruk van hoe de instelling zich verhoudt tot de Nationale Infrastructuur die aan de basis van het NDE-programma staat. Het toetsingsmodel is geen keurmerk, maar geeft slechts een indruk van hoe de instelling heeft gepresteerd.
Aansluiting bij het Netwerk Digitaal Erfgoed
De genoemde drie ambities sluiten nauw aan bij de drie ambities van het NDE: het zichtbaar, houdbaar en bruikbaar maken van digitaal erfgoed. Het Toetsingsmodel is gefinancieerd vanuit het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) en is één van de eerste concrete NDE-resultaten.
Meer weten:
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie