NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Donderdag 1 november vergaderde de VNG-commissie Informatiesamenleving. Op de agenda stonden onder andere het Jaarplan Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) 2019, position paper Digitale Dienstverlening en een advies van de Raad van State over de gevolgen van digitalisering voor overheidstaken.
De Commissie Informatiesamenleving werd door Raymond Alexander (voorzitter IMG100.000+, hoofd ICT en plv. CIO ’s-Hertogenbosch) ingelicht over de laatste ontwikkelingen rond het Common Ground-initiatief van een aantal gemeenten, dat vorig jaar is gestart. Common Ground is een nieuwe gemeentelijke ICT-infrastructuur. Het stelt gemeenten in staat sneller te innoveren en kosten te besparen – en het vergemakkelijkt de naleving van privacywet- en regelgeving (denk aan de Algemene Verordening Gegevens die in mei 2018 werd ingevoerd). Bestuurlijke betrokkenheid is hierbij belangrijk en zonder goede randvoorwaarden geen goede dienstverlening. De Commissie benadrukte ook het belang van het informeren (voorzien van concrete voorbeelden) van andere gemeenten.
Daarna werd het jaarplan Gezamenlijke Gemeentelijke Uitvoering (GGU) 2019 besproken, dat ook voorlag bij de aansluitende bestuursvergadering van de VNG. De Commissie stemde met het jaarplan in, met als opmerkingen dat voldoende aandacht voor sturing nodig is en wat de concrete opdrachten voor gemeenten zijn.
De aanleiding om tot dit position paper (nog van de vorige commissie Dienstverlening & Informatiebeleid) was te komen tot een gemeentelijke visie op de digitale dienstverlenende overheid. Het kan de komende jaren dienen als leidraad bij het verder ontwikkelen van passende dienstverlening die mensgericht, regelarm, duidelijk, en snel en zeker is. De Commissie stemde in met dit paper. Het Common Ground-initiatief kan hier ook een rol in spelen. Een ledenbrief over digitale dienstverlening volgt binnenkort.
Onlangs publiceerde de Raad van State een (ongevraagd) advies over dit onderwerp. De VNG neemt dit advies graag ter harte en wil daaraan een vervolg geven vanuit het lokale bestuur. Een reactie wordt binnenkort gepubliceerd. Daarin zal onder meer worden gepleit voor een plicht (van de overheid) op correctie van gegevens (van inwoners) – zo’n correctie is nu een recht waarop een inwoner aanspraak kan maken, maar in de praktijk werkt dit vaak niet goed (denk aan bekeuringen blijven ontvangen, terwijl het kenteken van je auto niet meer op jouw naam staat).
De Commissie adviseerde positief over het per 1 januari 2020 verbindend verklaren van de BIO. Deze positioneert de bestuurder en het management van gemeenten in risico-gebaseerd denken – en het sturen op het gebied van informatieveiligheid.
De Commissie stemde eveneens in met het voorstel om het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties te verzoeken de kosten van DigiD en MOBB als taakmutatie uit het gemeentefonds te nemen. Daardoor worden gemeenten niet geconfronteerd met een extra facturenstroom. Het voorstel wordt nu voorgelegd aan de Commissie Financiën, en daarna aan het VNG-bestuur.
Verder werd de Commissie geïnformeerd over het voornemen te komen tot een integrale datavisie en een ambitie voor VNG op het gebied van data (position paper Data), en werd gesproken over cybersecurity en informatieveiligheid (interbestuurlijke ‘oefening’ adequaat handelen bij incidenten).
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie