NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Op dinsdag 4 maart 2014 vond in het Instituut voor Beeld en Geluid een studiedag plaats over preservation metadata. De dag was georganiseerd door de Koninklijke Bibliotheek en Nationaal Archief. Veel informatie is van origine al digitaal en moet langdurig bewaard worden. De doelgroep van de studiedag bestond vooral uit de bibliotheekwereld. Born-digital materiaal is zeer kwetsbaar en de vijf kernproblemen zijn:
1. Informatieovervloed: hoe selecteer je wat je wilt bewaren? Wie is waarvoor verantwoordelijk?
2. Objectdefinitie: wat is een document, of beter een object? Hoe is het af te bakenen?
Een digitaal object bestaat uit drie niveaus, de bitstream; het bestand; en de representatie.
3. Toegankelijkheid: hoe zorg je ervoor dat digitale informatie ook in de toekomst toegankelijk blijft?
4. Context: hoe zorg je ervoor dat de betekenis van bewaarde informatie kan worden achterhaald?
5. Authenticiteit en integriteit: hoe zorg je ervoor dat auteurschap en inhoud niet worden aangetast?
OAIS en PREMIS
De belangrijkste standaard voor digitale duurzaamheid is het OAIS‐model, het Reference Model for an Open Archival Information System. Het OAIS Reference Model geeft aanbevelingen bij het inrichten van een archief, dat gericht is op lange termijnbewaring van en toegang geven tot informatie, met name digitale informatie. Het biedt een samenhangend geheel van uitgangspunten en terminologie. De standaard is de ISO 14721. PREMIS is een set van metadata om de digitale duurzaamheid van bestanden te waarborgen. PREMIS (PREservation Metadata: Implementation Strategies) is een geaccepteerde standaard die uit een gelijknamige werkgroep is ontstaan. Net als analoge objecten moet digitale informatie een uniek identificatienummer krijgen, een persistent identifier (een PID). In het e-depot van het Nationaal Archief is PREMIS ingebouwd.
Informatie over PREMIS vind je via deze link.
Trusted Digital Repository (e-depot)
Om toegankelijkheid, authenticiteit en integriteit te garanderen moet er een technische voorziening komen, bestaande uit apparatuur en programmatuur (hardware en software) voor de duurzame en betrouwbare bewaring van digitale informatie. Een dergelijke voorziening moet zijn ingebed in een organisatie die betrouwbaar is en bijvoorbeeld beschikt over een missie voor de lange termijn en lange termijnfinanciering. Dat geheel wordt ook wel een Trusted Digital Repository genoemd (TDR), in de archiefwereld veelal aangeduid als e-depot. Om een dergelijk TDR te kunnen certificeren is het volgende ontwikkeld:
In Nederland bekend in de vertaling van Ed3, aangeraden wordt de 16363 te hanteren.
De presentaties van de dag komen de eerste maanden niet beschikbaar, daar er in juni van dit jaar de dag nog een keer wordt gehouden.
Aansprekend op 4 maart was de presentatie van Margriet van Gorsel, e-depot gewoon gaan doen !!!
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie