NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Stand van zaken KPI en waarstaatjegemeente.nl
Wijziging van procedure van uploaden/aanleveren KPI gegevens.
Bij aanvang van het openstellen van de archief KPI op waarstaatjegemeenten.nl (wsjg.nl) kon men na het aanvragen van een inlogcode het KPI excelbestand direct uploaden en verzorgde KING voor conversie en plaatsing op wsjg.nl. De conversie naar wsjg.nl verliep soms om verschillende redenen moeizaam en tijdrovend. Tevens bleek ook dat het protocol van de aanlevering van de gegevens vaak onvoldoende formeel was geborgd.
Het huidig protocol is als volgt.
Doorontwikkeling KPI en wsjg.nl
De KPI excelversie zoals die vanaf januari 2014 van de VNG site is te downloaden bevat nog onvolkomenheden die worden gemuteerd. Deze verbeterde versie kan vanaf januari 2015 worden gedownload. Om versieverwarring is er voor gekozen om niet telkens tussentijdse versies te vervangen. Daarnaast heeft Het landelijk Overleg van Provinciale Archiefinspecteurs (Lopai) aangegeven dat de huidige KPI indicatoren zoals deze op wsjg.nl worden weergegeven niet toereikend voor de verticale toezichthouder (provincie).
Inmiddels zijn de VNG, KING en LOPAI in overleg om te kijken op welke manier de indicatoren voor dit doel kunnen worden verbeterd.
Beoogde situatie vanaf januari 2015
Zie voor de huidige presentatie op wsjg.nl de volgende links:
- Selecteer een gemeente en vervolgens het toezichtdomein voor de rapportageweergave.
- Selecteer: Instrumenten -> Toezichtinformatie -> Dienstverlening -> Archiefwet voor de benchmarkweergave.
Opmerking
Zie dat de tekst hier en daar helaas is versprongen. De functie waarbij je na toevoeging nog enkele minuten kreeg om de tekst te bewerken voordat deze definitief werd gepubliceerd. Deze functie kon ik nu niet meer vinden. Maar misschien zie ik iets over hoofd.
Archief KPI E-formulier versie april 2016 beschikbaar
Het heeft lang op zich laten wachten, maar eindelijk is het dan zover, de geactualiseerde versie van het E-formulier archief KPI is vanaf nu te downloaden op de websites van Brain en de VNG. De versie van januari 2014 is vervangen door een geactualiseerde versie van april 2016.
Waarom het op zich liet wachten
Zoals al eerde in mijn blog van oktober 2014 beschreven waren er wat problemen met waarstaatjegemeente (WSJG). Voornamelijk de uploadprocedure van het e-formulier wat problemen en kende het e-formulier enkele onvolkomenheden. Tevens was KING bezig de website van WSJG opnieuw in te richten, was de rapportweergave een tijd uit de lucht en was ook de uitvraag aan herziening toe. Daarnaast hebben in de loop van 2014 en 2015 veel gebruikers hun ervaringen, geconstateerde fouten en suggesties ter verbetering met ons gedeeld, en zijn deze voor zover mogelijk verwerkt in de nieuwe versie. Om versieverwarring te voorkomen is gekozen om de vervanging samen te laten vallen met het beschikbaar komen van de nieuwe website en uitvraag van KING. In maart zijn deze beschikbaar gekomen, dus ook het moment om de versie 2014 te vervangen door de versie 2016.
Wat zijn de belangrijkste wijzigingen
Wat is het E-formulier niet
Wat is het e-formulier wel
Relatie en verschillen tussen de 10 KPI groepen VNG Handreikingen de 10 WSJG indicatoren
Alles blijft mensenwerken. Doen er zich zaken voordoen die aanleiding geven tot vragen of verbetersuggesties zijn deze van harte welkom, graag zelfs.
Succes!
Er zijn natuurlijk altijd meerdere wegen die naar Rome leiden is een bekend spreekwoord. Maar wat is dan Rome,een goed bestuurlijk proces waarmee het informatiebeheer wordt verantwoord en die de basis vormt voor het toezicht door de provincie ? Of is er meer zoals de publicatie op waar staatjegemeente.nl. Het eerste doel staat voorop, het tweede is een afgeleide.
Standaardisatie is in ieders belang. Stel dat alle gemeenten in Nederland voor beide doelen gaan, dan staat nog de vraag open hoe gemeenten dat doen. We hebben het woordelijke KPI verslag, dat gangbaar is en het excell bestand ter ondersteuning op waarstaatjegemeente. Het uploaden van het bestand is sinds enige tijd niet meer mogelijk en is wachten op een betere versie begin 2015. Nu staat al vast dat het onderdeel overgebrachte archieven, dat al verouderd was bij de introductie, niet wordt verbeterd. Er zijn veel suggesties in 2011 aangedragen om tot verbetering te komen, die niet altijd zijn gehonoreerd. Een voorbeeld, DIVA bijvoorbeeld bestaat al sinds eind 2010 niet meer.
Het is nu twee jaar geleden dat de Wet Generiek Toezicht is ingevoerd en het is goed om te evalueren wat is goed gegaan en wat kan beter en vooral hoe ? Behalve de inbreng van het oude LOPAI ontbreekt draagvlak om verbeteringen aan te dragen uit het veld en het excell bestand wordt door veel gemenetelijke inspecteurs niet gebruikt. M.i. is het ook een signaal dat minder dan 10% van gemeenten gebruik heeft gemaakt van het uploaden. Biedt het een toegevoegde waarde voor gemeenten ?
En als je dat kiest voor het afgeleide doel op waarstaatjegemeente.nl, is het dan veel efficiënter dat er rechten komen voor de toezichthouders om rechtstreeks in te voeren op de website van KING i.p.v. eerst een formulier invullen. Dat zijn met recht vragen , die je kunt stellen. Je kunt je tijd maar een keer besteden en dat doe je dat het liefst zo efficiënt mogelijk.
Om tot een beter product komen , dat door gemeenten gebruikt zal worden, is inbreng niet alleen nodig van archiefinspecteurs, maar van medewerkers die verantwoordelijk zijn het informatiebeheer en gemeentearchivarissen, die expertise hebben op het gebied van beheer van statische archieven. Die kunnen heel fris naar verbeteringen kijken.
Samen met de gehele keten kom je m.i. tot een beter product. Dat moet wel georganiseerd komen, dat gebeurt niet vanzelf.
@Mark: Ook de toegankelijkheid en navigatie moet vanaf januari 2015 zijn verbeterd. Nu is dat inderdaad nogal zoeken. Dat kom ook omdat waarstaatjegmeente twee webadressen gebuikt, www.waarstaatjegemeente.nl/instrumenten/toezichtinformatievoor de rapportweergave en https://wsjg.databank.nl/quickstep/ voor de benchweergave. Waarom weet ik niet.
Om misverstanden te voorkomen. Er is geen sprake van dubbele invulling wanneer je een KPI excelbestand gebruikt. Het idee dat je alle gegevens van een ingevuld KPI excelbestand nog eens over zou moeten doen voor wsjg.nl is een misvatting. Waarstaatjegmeente.nl vraagt slecht een 10-tal aspecten van de totale KPI.
De feiten op een rijtje:
KPI: ->10 hoofdgroepen -> 67 deelvragen/indicatoren -> 106 subvragen (totaal 173 vragen)
Wsjg.nl: vraagt op dit moment hiervan slechts 10 antwoorden, alleen de vragen: 2.1.a/ 3.1.a/ 3.2.a/ 3.6.a / 5.1.a/ 5.3.a/ 6.1.a/ 7.2.a/ 7.3.a en 8.2.
Een KPI invullen is in ieder geval een tijdrovende klus, met of zonder het gebruik van een excelbestand. Wanneer je in de veronderstelling verkeerd dat je het excelbestand zou moeten gebruiken om die 10 vragen voor wsjg te beantwoorden moet je het zeker niet doen.
Bovendien reikt het excelbestand nu juist deze antwoorden en % op een afzonderlijke sheet zodat je deze direct kan overnemen. Het bespaart je dan juist tijd.
Naar mijn ervaring dekken de KPI vragen de gehele levensketen van het archiefbeheer voldoende af. Voor de vragen mag het juist niet meer uitmaken in welke fase het archief zich bevindt (recordcontinuüm).
Een KPI stelt de vraag ook niet aan een archiefdienst maar aan een zorgdrager. De wet kent ook geen gemeentelijke archiefdiensten. Wel gemeentelijke zorgdragers die hun archief in goede, toegankelijke en duurzame staat moeten beheren in archiefruimten voor te bewaren archiefbescheiden en na 20 jaar in archiefbewaarplaatsen. Hoe de zorgdrager dit dan organiseert doet er eigenlijk niet toe. Een archiefdienst kan immers ook gewoon een gemeentelijke dienst zijn. Is dit geregeld in een GR of zelfs privaat dan blijft de zorgdrager nog steeds verantwoordelijk, ook al vult de archivaris als beheerder de KPI vragen in. Zit het daar dan niet goed moet het college daar verantwoording voor afleggen aan de raad en het IBT, niet de archiefdienst. Het college kan dan weer wel de archiefdienst aanspreken op tekortkomingen in de uitvoering. Of heeft dit zelf onvoldoende geborgd in protocollen of overeenkomst waarin dit goed geregeld had moeten zijn.
Maar concrete verbetervoorstellen die nu gemist worden voor overgebrachte archiefbescheiden zijn natuurlijk altijd welkom. Dan zal dit wel aan de ontwikkelaar/beheerder van de KPI worden gemeld zodat de handreiking kan worden aangepast. Die is leidend, het excelbestand volgt de handreiking slechts.
@Marius, ik heb het voor elkaar gekregen. Maar die link die jij in het originele bericht hebt geplaatst valt slecht te vinden vanaf de website www.waarstaatjegemeente.nl. Blijft een nadeel van die website. Je bent binnen no-time de weg kwijt.
Goed dat meerdere gemeente het invullen. Meer delen is altijd goed. Ik moet nog wel zien wat we er echt aan hebben.
Goed advies, wachten tot er betere versie is en afwegen of dat het invullen meerwaarde heeft t.o.v. de extra inspanning van het twee keer invullen !
Voor wat het overgebrachte deel van het excellbestand heb ik die meerwaarde tot op heden niet ervaren. Daar moet inhoudelijk nog echt veel aan verbeterd worden en dat wordt niet in de nieuwe versie van januari meegenomen.
Inmiddels hebben er ruim 30 gemeenten hun gegevens aangeleverd en juist de laatste maanden is dit toegenomen. Er zit dus een stijgende trend in. Je kan ervoor kiezen om het gebruik van het excelbestand los te laten, maar waarom zou je dat doen? Misschien onnodige excelvrees? Het excelbestand staat feitelijk op zichzelf en los van wsjg.nl. Bovendien moet je nog steeds alle KPI vragen beantwoorden en die blijven even moeilijk en lastig. Dat wordt niet veroorzaakt omdat deze vragen nu in een excelbestand worden gesteld. Die bevat dezelfde vragen 1:1 overgenomen van de Handreiking in PDF. De gevraagde
gegevens en kengetallen moet je toch in beeld brengen. Je wint niets aan inspanning, in tegendeel. Maar je verliest wel het gemak en inzicht/overzicht dat het excelbestand je biedt door alle gegevens in meer aansprekende matrixen, percentages en grafieken weer te geven. Ook handig om in je verslag te gebruiken. Misschien is het goed om de gebruiksvriendelijkheid van de versie vanaf januari
2015 af te wachten.
@Mark: Vermoedelijk heb jij per ongeluk op de link rapportweergave geklikt. Tenminste die krijg ik wanneer ik op jouw voorbeeldlink klik. Hier kan je alleen je eigen gemeente selecteren of een gemeente waarvan je weet dat die op wsjg.nl heeft aangeleverd.
Om te zien welke gemeenten hebben aangeleverd en om deze onderling te vergelijken moet je op de link Benchmarkweergave klikken. De staan alfabetische volgorde en niet op aangeleverde volgorde. Om alle gemeenten die hebben aangelever op een rij te krijgen moet gewoon het pijltje klikken boven de eerste indicator. Heb het net nog even op breed gecontroleerd en bij mij werk het gewoon.
Succes!
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie