Bron: Nieuwsbrief ATT

Actielijn 1- Versterking verbinden horizontale controle en verticaal toezicht

Doel: Het verticale toezicht versterkt de horizontale checks and balances

Als onderdeel van deze actielijn geven toezichthouders en toezichtontvangers gezamenlijk verder invulling aan de term ‘horizontale check and balances’, de vraag wanneer de interne controle en beheersmaatregelen bij de toezichtontvanger op orde zijn en wat het verticale toezicht daaraan kan bijdragen.

 

Actielijn 2-  Beter voeren dialoog

Doel: het verder versterken van en meer inhoud geven aan het goede gesprek tussen toezichthouder en toezichtontvanger.

In het kader van het opbouwen en verbeteren van de gespreksrelaties tussen toezichtontvanger en toezichthouder zal verder worden uitgewerkt hoe de dialoog met elkaar kan worden gevoerd. In vervolg op de in 2021 georganiseerde workshops ATT willen we een aantal regionale pilots organiseren om hier in de praktijk ervaring mee op te doen. Provincies en gemeenten die hieraan zouden willen deelnemen worden opgeroepen zich hiervoor aan te melden bij het programma ATT via postbusATT@minbzk.nl. Dit moet resulteren in een aantal best practices en een toolkit met instrumenten die ingezet kunnen worden voor het voeren van goede dialooggesprekken. Daarnaast zal verder invulling worden gegeven aan de dialoog tussen de stelselverantwoordelijken (het Rijk), provincies en gemeenten. Het ministerie van BZK zal hierin een coördinerende rol vervullen.

 

Actielijn 3-  Beter leren via toezicht

Doel: het versterken van het lerende vermogen van zowel toezichtontvanger als -houder vanuit het toezicht

De recent opgerichte werkgroep ‘Datagedreven toezicht’ gaat onderzoeken welke bestaande data, toezichtinformatie, kennissystemen etc. voorhanden zijn en hoe die beter kunnen worden benut. Dit kan uitmonden in pilots om ervaringen op te doen om deze beter te gebruiken en te komen tot verbeteringen. Verder wordt gedacht aan de ontwikkeling van een kennisplatform en een blauwdruk voor een dashboard, zoals we dat nu al bij meerdere provincies kennen.

 

Actielijn 4- Uniformeren uitvoering toezicht

Doel: het landelijk en door provincies uitgevoerde toezicht op een meer uniforme wijze uitvoeren.

De werkgroep uniformiteit stelt zich ten doel om in 2022 te komen tot gemeenschappelijke uitgangspunten voor de uitvoering van het generieke toezicht. Dit ziet op afspraken over de gebieden waarop door de provincies systematisch toezicht wordt uitgeoefend, gemeenschappelijke uitgangspunten die voor alle toezichtgebieden gelden (dit ziet met name op definities en werkwijze, bijv. het gebruik van de interventieladder en de wijze en momenten waarop de toezichtprestaties worden gepubliceerd) en een aantal gemeenschappelijke uitgangspunten die per onderscheiden toezichtgebied gelden.

 

Actielijn 5- Toezichthouder richt zich op gedeelde risico’s

Doel: meer eenduidige methode van risicoanalyse om risico’s beter en gemakkelijker in beeld te brengen.

De werkgroep die zich met deze actielijn bezighoudt, heeft als ambitie om volgend jaar voor verschillende toezichtgebieden gedeelde risico’s in beeld te brengen en een eenduidige methode van risicoanalyse om daartoe te komen, vast te stellen. Zij zal daarbij worden ondersteund door VNG-risicobeheer

Weergaven: 91

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden