3 modules van een handreiking voor het archiveren van overheidsinformatie op sociale media zijn vanaf nu beschikbaar. De overige 3 modules zijn naar verwachting begin 2025 klaar. Publicatie vindt plaats op de website van het Nationaal Archief.
Het archiveren van sociale media is niet gemakkelijk. De gebruiker heeft namelijk geen volledige controle over de door het mediaplatform opgeslagen informatie. Vaak is het archiveren van informatie een beperkte of niet-ingebouwde functionaliteit. Daardoor kan informatie verloren gaan. De handreiking Sociale media archivering(link naar andere website) biedt uitkomst.
Inhoud opgeleverde modules
De 1e module beschrijft wat onder sociale media en overheidsinformatie op sociale media wordt verstaan. De 2e module gaat over het juridisch kader voor het archiveren van deze informatie. Bijvoorbeeld de Archiefwet, de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet open overheid (Woo). De 3e module bevat praktische aanbevelingen voor (communicatie)professionals om het archiveren te vergemakkelijken.
De handreiking is ontstaan uit het project Sociale media archivering(link naar andere website) van het Rijksprogramma voor Duurzaam Digitale Informatiehuishouding (RDDI). Dit project werkte in 2023 aan instrumenten om rijksorganisaties te helpen informatie op sociale media veilig te stellen en duurzaam toegankelijk te maken.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie