Sinterklaas bestaat niet, maar twittert wel

Nu alle kindergedachten de switch aan het maken zijn van Sint en Piet naar Kerstbal en vuurwerk wil ik het wel even hebben over de twitterende Sinterklaas.

Allereerst: een twitterende Sinterklaas bestaat! Goed, na dit ‘omdenken’ moeten we de consequenties overzien en maatregelen nemen.

Moet Sinterklaas zich verantwoorden over zijn tweets? Lijkt me wel, immers op basis van zijn oordeel is gisteren voor zo’n slordige 465 miljoen euro aan speelgoed, pyjama’s, dekbedovertrekken, computers, Nintendo’s DS e.d. van eigenaar gewisseld. Vroeger, in het analoge tijdperk, lag alles vast in het Boek van Sinterklaas, maar sinds de goede man ook twittert ligt dat fundamenteel anders.

Heeft Sinterklaas zelf baat bij een twitter archief? Ja, lijkt me wel. Bij ons thuis had Sinterklaas tweemaal de film Cars 2 in de zak gestopt, terwijl we toch intensief met elkaar hadden afgestemd. Gelukkig hebben we nu de Cars 2 bij oma én de Cars 2 thuis. Als bestuurders blijven we creatief maar bij driemaal Cars 2 waren we out geweest.

Is Sinterklaas en de bij Sinterklaas behorende tweets onderdeel van ons nationale erfgoed, oftewel valt Sinterklaas onder de werking van de Archiefwet 1995? Ik denk van wel, maar 100% helder is het niet. Dat nationale erfgoed lijkt me een verdedigbare stelling. Ik memoreer aan de inzet van de politie bij het opsporen van het Paard, de overduidelijke emotionele betrokkenheid hierbij van minister Ivo Opstelten. Mij leek het toe dat het Paard onderdeel was van onze bereden Nationale Politie i.o. De berijder i.c. Sinterklaas zal dan ook wel deel uit maken van de NP. En overheidsdienaar = Archiefwet 1995. Nu kan ik niet uitsluiten dat de berijder een externe kracht is geweest, zeg een ZZP-er als Sinterklaas. Dat is natuurlijk in strijd met de huidige moraal, geen inhuur van externen. Maar als Ivo Opstelten dan toch persoonlijk ingrijpt dan lijkt me de cultureel Erfgoed kwestie beantwoord. Halbe Zijlstra, staatssecretaris van Cultuur, heb ik hier nog niet over gehoord, maar ja, het betreft hier natuurlijk een economisch belang -465 miljoen- ik herhaal het nog maar even- dus zijn oordeel lijkt me voorspelbaar.

Zijn er maatregelen genomen om de tweets van de Sint (en zijn Pieten!) vast te leggen? Niet door de overheid, dat is me wel duidelijk. Een gevalletje taakverwaarlozing van de bovenste plank. Tijd voor kamervragen door de populisten! In de geest van: “Spaanse tweets en Hollandse melkchocolade niet vastgelegd, waarom niet en wat gaat de staatssecretaris hieraan doen, volgend jaar?”. Particulier initiatief is echter wel actief geweest: Doxis en PageFreezer hebben de tweets van Sinterklaas gearchiveerd.

En voor het geval jullie twijfel hebben, we archiveren ook de Kerstman, het Oudjaar en Drie Koningen. Als jullie nu eens de burgemeester, wethouders, commissarissen van de koningin, de gedeputeerden, de ministers, de staatssecretarissen, de parlementariërs en andere volksvertegenwoordigers helpen bij hun sociale media uitingen, die bestaan en twitteren (ook).

 

De (Sinterklaas) Voorsprong

Weergaven: 436

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 14 December 2011 op 16.11

Een backup maken van je twitterberichten kan via deze website.

Reactie van Chido Houbraken op 6 December 2011 op 16.29

Max, ik betwijfel of de tweets van @koningin_nl in het Koninklijk Huisarchief opgenomen worden...

En ja, what if-verhalen over het eerder ontstaan van twitter zijn boeiend. Ik heb zelf wel eens nagedacht wat er gebeurd was als twitter ten tijden van de Titanic bestaan zou hebben. Of tijdens de moord op JFK, om bij Sint-cadeau te blijven.

Overigens bestaat er een aardig probeersel in die richting: reenactment via twitter http://www.twhistory.org/

Reactie van Max Beekhuis op 6 December 2011 op 11.25

Annemieke, ja ik erken de problematiek rond authenticiteit en integriteit. Beschikbaarheid en bereikbaarheid zijn echter voorgegaan, met andere woorden alle @S......... zijn gearchiveerd. Chris Bellekom vroeg ook al naar het selectiebeleid -weggooien- ik denk dat een gedegen institutioneel onderzoek naar actoren en handelingen hier, wellicht in samenwerking met het risicoprofiel en trendanalyse van het Nationaal Archief uitkomst kan bieden. Wellicht dat we Chido's  invloed bij de Paashaas moeten aanwenden om een showcase te maken. Ik ben er van overtuigd dat Bart R van Circle een gratis E-depot light ter beschikking stelt en wij van PageFreezer zeggen natuurlijk ook onze medewerking to. Resteert de NEN norm, ik denk zelf dat de NEN 0612 dichter bij de problematiek ligt dan jou 0512 maar daar wil ik niet over strijden. Ingmar, tenslotte, mag uitspraken doen over het officiele twitteraccount, ik denk dat de KB samen met Google hier al geheime afspraken over hebben. Ik wacht maar eens af en wente mij in mijn nieuwe -van Sint gekregen- boek over de moord op Kennedy (door LBJ).

Reactie van Annemieke Adema op 6 December 2011 op 11.12

Maar de vraag is dan wel wat is het enige echte officiele twitteraccount van Sinterklaas, want ook op twitter zijn verschillende hulpsinterklazen actief. In mijn eigen timeline heb ik namelijk al twee officiele Sinterklaastweets: @SintNicolaas en @sinterklaasjrnl (die natuurlijk fungeert als een soort rijksvoorichtingsdienst voor de sint en door de Publieke omroep vorm wordt gegeven en daardoor wel weer met de AW 1995 te maken heeft).

Maar misschien kan de NEN 0512 ons helpen met het vinden van de juiste Sint en Piet http://www.nen.nl/web/Normshop/sint.htm 

Reactie van Max Beekhuis op 6 December 2011 op 11.07

Chido dank voor je aanvullingen -Paashaasen Koningin- verrassend dat je juist deze twee en nog wel in deze volgorde noemt ........ Lambert Giebels zou zeker gereageerd hebben, volgens hem valt het Koninklijk Huisarchief onder de AW95. Jouw mooie voorbeeld prikkelt mijn fantasie: stel dat Greet Hofmans en Juliana getwitterd hadden dan was de hele affaire voor heel de wereld live mee te maken geweest, jammer van de boeken van Cees Fasseur maar wel goed voor de democratie. Zwarte Piet zal ik asap aanpassen, sorry!

Reactie van Chido Houbraken op 6 December 2011 op 10.54

Persoonlijk denk ik dat de tweets van Sinterklaas pas onder de AW95 vallen als ze zijn opgenomen in een archiefbewaarplaats. De Sint mag dan een nationale figuur zijn en onderdeel van ons erfgoed, maar dat is Johan Cruijff ook. En ook zijn procesgebonden informatie valt niet meteen onder AW95.

Ik mis de Paashaas en de Koningin in dit interessante particulier initiatief!

Terzijde: de tag Zwarte Piet is wat ongelukkig overgekomen...

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden