Selectielijst e-mailbewaring volgens de Capstone-methodiek

Geacht college,

Hierbij treft u een brief aan van de VNG (TPW/U202200323) met 3 bijlagen over de ‘Selectielijst e-mailbewaring volgens de Capstone-methodiek’.

Via deze brief worden gemeenten die willen aansluiten bij de innovatieve selectielijst e-mailbewaring die de VNG Adviescommissie Archieven heeft ontworpen, uitgenodigd de VNG daartoe machtigen.

Deze brief is met name van interesse voor portefeuillehouders DIV, archieven en IT.


Weergaven: 1664

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 30 November 2023 op 9.33
Reactie van Yvonne Welings op 23 Oktober 2023 op 10.12
Reactie van Yvonne Welings op 3 April 2023 op 9.47

Een verstrekkende uitspraak van de rechtbank Rotterdam 

Rechtbank Rotterdam maakt duidelijk dat in de zorgplicht (artikel 2.4 Woo) ook een plicht is te lezen van het goed instrueren van medewerkers over hoe omgaan met het bewaren van e-mails. Daarnaast vloeit er ook uit voort dat e-mails goed bewaard moeten worden. En als klap op de vuurpijl leest de rechtbank er ook in dat deze berichten weer opgehaald moeten worden bij andere organisaties als de e-mails niet meer voor handen zijn. Kortom, zorgen = instrueren, bewaren én vergaren.

Zorgplicht met impact
De rechtbank gaat dus verder dan bijvoorbeeld het Adviescollege openbaarheid en informatiehuishouding (zie eerder dit bericht) door eisen te stellen aan het instrueren van de organisatie, het bewaren van elektronische berichten én het weer ophalen van de berichten die er ooit zijn geweest.
 

In dit geval wist de gemeente Rotterdam met wie was gemaild (onder meer de gemeente Amsterdam) zodat de berichten daar konden worden opgehaald. De rechtbank stelt de vergaarplicht daarmee boven de doorzendplicht (artikel 4.2, eerste lid).

Lees meer over de uitspraak - die een breder bereik heeft dan alleen dit geval - in dit bericht. Hij wordt ook uitvoerig besproken in onder meer het kwartaalwebinar dat in april weer beschikbaar komt.

Reactie van Yvonne Welings op 20 Maart 2023 op 9.10
Reactie van Jean-Luc Rouvroye op 24 Augustus 2022 op 15.03

Deadline machtiging selectielijst e-mailbewaring verlengd | VNG

Gemeenten en gemeenschappelijke regelingen kunnen zich aansluiten bij de selectielijst e-mailbewaring, dat doen ze door de VNG te machtigen en goedkeuring aan het ontwerp verlenen. De eerder gestelde deadline van 15 september is verlengd naar 17 oktober.

Geüpdatet op 23 augustus 2022

De reden is dat gemeenten hebben aangegeven meer tijd nodig te hebben om tot een goede afweging te komen en de procedure te doorlopen om de formulieren in te zenden.

Reactie van Yvonne Welings op 18 Augustus 2022 op 17.12

@Harm, je bent als gemeente zelfs niet verplicht om de selectielijst te gebruiken, maar… dan moet het college zelf er een vaststellen. Dat is voor iedere gemeente te veel werk. Zelf heb ik wel positief geadviseerd over machtiging, maar ook bij de Gemeente Den Haag geinformeerd wat de kosten zijn van Onefox. Dat is uiteindelijk toch vaak doorslaggevend, wat kost het? 
Persoonlijk vind ik het niet meer kunnen dat gemeenten zonder enige verantwoording emailboxen verwijderen.

Reactie van Hans Pieterse op 18 Augustus 2022 op 16.28

@yvonne, soms conformeer je je ergens aan en kun je niet meer terug. Wist niet hoe dat zou zijn als je de VNG machtigt en goedkeuring geeft. Want eigenlijk weet je nog niet hoe het ontwerp eruit ziet en wat de implementatie de organisatie gaat kosten aan middelen. Persoonlijk zie ik de Selectielijst mailarchivering meer als een risicomaatregel. 

Gisteren met de regio gemeenten en gr’n besproken. Managers en bestuurders willen toch altijd weten wat zo’n ‘maatregel’ betekent voor de organisatie. Er moet best nog wel wat opgetuigd worden denk ik qua beveiliging, bescherming, autorisatie, protocol/procedure, communicatie etc. 

Sorry voor de onderstreping. Kreeg het niet ongedaan op de tablet.

Reactie van Yvonne Welings op 18 Augustus 2022 op 14.11

@Harm, waarom zou dat niet kunnen? 

Reactie van Hans Pieterse op 18 Augustus 2022 op 13.13

Kun je de machtiging en goedkeuring ook weer intrekken als het ontwerp de organisatie niet aanstaat? 

Reactie van Yvonne Welings op 21 Juli 2022 op 9.13

Bij de Rijksoverheid wordt extra geld uitgetrokken mede om e-mailarchivering te starten. Het Rijk is al eerder gestart met de capstone methode. 

De basis voor de berekening wordt gevormd door de uitgaven aan emailarchivering, websitearchivering, archivering van berichtenapps, het openbaar maken van documenten en de ontwikkeling van tooling voor de Wob. Ook zijn er kosten voor een bewustzijnscampagne meegerekend. 

Rijk investeert vele miljoenen in archivering websites en e-mails n...

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden