Regiobijeenkomst Informatiebeheer NU! - Noord-Holland

Op dinsdag 16 maart vindt de Noord-Hollandse regiobijeenkomst in de serie van de landelijke tournee Informatiebeheer NU!plaats. Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door het Waterlands Archief, Noord-Hollands Archief, KIA en VNG Realisatie.
 
Het doel
Tijdens deze regiobijeenkomst delen informatieprofessionals hun kennis en ervaringen over diverse actuele onderwerpen over informatie- en archiefbeheer.
 
Algemene informatie
Voor wie: informatie- en archiefprofessionals werkzaam in de provincie Noord-Holland
Waar: digitaal, link volgt
Tijd: 9.15 - 12.00 uur
Kosten: gratis
Aanmelden: via m.victoriashoop@waterlandsarchief.nl o.v.v. regiobijeenkomst NH en [titel workshop(s)]. Let op, max. 100 mensen kunnen zich aanmelden.
 
Programma
9.15 - 9.30 uur Digitale inloop
9.30 - 10.00 uur Start regiobijeenkomst
Openingswoord door Lieuwe Zoodsma (directeur Noord-Hollands Archief)
Omschrijving: Het belang van grip op informatie.
 
Presentatie DIV'er anno 2021 door Eric Kokke (Marketing Manager GO Opleidingen)
Omschrijving: Tussen alle andere ontwikkelingen in 2020 leek het er ook op dat het Informatiebeheer meer in de belangstelling stond. Langzaam maar zeker schuiven we op naar een meer centrale rol binnen de organisatie en steeds vaker schuiven Informatiebeheerders aan bij projecten op het gebied van de digitale transformatie. Maar dat brengt ook nieuwe verantwoordelijkheden met zich mee. Met hogere verwachtingen. En dus nieuwe competenties!
 
10.00 - 11.00 uur Eerste ronde workshops (parallel)
Digitaal ondertekenen door Tom Kuipers (Gemeente Alphen aan den Rijn), Julia Emmen (RHC Eindhoven) en Frans Dondorp (Tesorion)
Omschrijving: In januari 2021 wordt de handreiking ‘elektronische handtekening’ gepubliceerd. Tijdens deze workshop lichten we toe wat er zoal komt kijken bij de invoering van een elektronische handtekening. We gaan in op vragen als: Wat is een elektronische handtekening? Welke wet- en regelgeving is van toepassing? Welke soorten elektronische handtekeningen zijn er? Wat is, uit oogpunt van archivering, van belang om rekening mee te houden?
 
Berichtenarchivering door Eunice Vink (projectleider Grip op informatie, VNG Realisatie)
Omschrijving: In 2020 is de Handreiking ten behoeve van het Archiveren van tekstberichten vanuit de VNG gepubliceerd. Berichtenapps en het gebruik daarvan komt steeds vaker terug in het nieuws. Maar hoe ga je als gemeente nu hands-on met de handreiking aan de slag?
 
Common Ground door Ivo Hendriks (Informatiearchitect, VNG Realisatie)
Omschrijving: De informatiekundige visie Common Ground kom je regelmatig tegen in statements en bijeenkomsten. De basisgedachte is gegevens te scheiden van de applicaties en processen waarin zij gebruikt worden om deze meervoudig te gebruiken bij de bron. Maar wat betekent dit voor de informatievoorziening? Daar ga ik op in tijdens deze workshop.
 
MDTO door Wout van der Reijden (Adviseur Recordkeeping, Nationaal Archief)
Omschrijving: In deze workshop wordt een korte inleiding over MDTO gegeven – wat het is en waar het toe dient. Daarnaast wordt er antwoord gegeven op vragen als: Wat zijn de voornaamste verschillen met TMLO/Toepassingsprofiel Rijk? Hoe moet je MDTO lezen? Is MDTO verplicht? Hoe kan een organisatie MDTO toepassen?
--------------------------------------------------------------------------------------------------
11.00 - 12.00 uur Tweede ronde workshops (parallel)
De invloed van veranderende wetgeving op informatiebeheer door Peter Diebels (Provinciearchivaris, provincie Zuid-Holland)
Omschrijving: Wat is de invloed van nieuwe wet- en regelgeving als Archiefwet, Wet open overheid en Wet digitale overheid op het informatiebeheer van overheden? Wat zijn de implicaties, hoe verhouden al die wetten zich tot elkaar en wat vraagt het aan concrete acties van informatiebeheerders en management?
 
Bewaarstrategie door Marcel Ras (Domeinmanager Digitaal Erfgoed Houdbaar, NDE) en Mara Kamerling (Data Adviseur, Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed)
Omschrijving: Op 25 maart lanceert het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) een vernieuwde versie van de Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid die de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) in beheer zal nemen. De Wegwijzer Duurzaamheidsbeleid is ontwikkeld om handvatten te bieden aan erfgoedinstellingen bij het opstellen van preserveringsbeleid en ondersteunt bij het uitwerken daarvan. Tijdens de workshop bewaarstrategie gaan we aan de slag met een selectie van de aandachtsgebieden voor preserveringsbeleid.
 
Kwaliteitssysteem door Sjoerd van der Noord (Beleidsadviseur informatiebeheer, provincie Noord-Holland) en Lotte Oldegbers (Toezichthouder Interbestuurlijk Toezicht, provincie Noord-Holland)
Omschrijving: Waarom is een kwaliteitssysteem belangrijk? Wat is kwaliteit? Waar bestaat een goed kwaliteitssysteem uit? Hoe begin je? Onder andere deze vragen zullen we beantwoorden in onze workshop. We doen dat door eerst een stukje theorie te behandelen, jullie zelf aan het denken te zetten en het kwaliteitssysteem van de provincie Noord-Holland als casus te presenteren.
 
Archiving by Design door Gerard Koster (Senior adviseur informatie- en recordmanagement, Gemeente Utrecht)
Omschrijving: Ik neem jullie mee in de wondere wereld van archiving ‘by design’. Aan de hand van een voorbeeld casus doorlopen we de diverse stappen van het proces (deelnemers bepalen bij welke stappen van het proces meer diepgang nodig is), ik zet deelnemers aan tot nadenken over die stappen en beantwoord vragen van deelnemers op het gebied van archiving ‘by design’.
 
12.00 uur Sluiting regiobijeenkomst tijdens de workshops in de tweede ronde.

Weergaven: 86

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden