Regenboogvisie, op weg naar de pot van goud ?

Afgelopen donderdag had ik het genoegen het wintercongres van Kennislab bij te wonen.

De titel luidde Ready for take off, het beloofde een lancering te zijn voor richting open space, waar de onbegrensde mogelijkheden van de I-functie kunnen worden verkend. Dit alles ten behoeve van de toepassing van de zeven normen van de baseline, te weten:

1. De verantwoordelijkheden die het lijnmanagement namens de minister draagt voor de duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid van informatie zijn belegd en beschreven.
2. De inrichting van organisatie, processen, personeel en hulpmiddelen is kwantitatief en kwalitatief toereikend voor de borging van duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid van informatie.
3. Voor verschillende aspecten van het informatiebeheer zijn binnen het ministerie of bestuursorgaan standaarden gedefinieerden in gebruik.
4. Er is een - geprioriteerde - classificatie gemaakt van producten, processen, informatie en verantwoordelijkheden, waarbij rekening is gehouden met wet- en regelgeving.
5. Een - al of niet geautomatiseerd - systeemwaarmee overheidsinformatie wordt beheerd, ondersteunt aantoonbaar de eisen van duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid, op het niveau van het geldende beheerregime.
6. Bij het creëren en gebruiken van overheidsinformatie worden de kwaliteitseisenvoor duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid in acht genomen.
7. De duurzame toegankelijkheid en betrouwbaarheid van overheidsinformatie is tot het moment van verwijdering gewaarborgd, en de verwijdering verloopt conform vastgelegde procedures.

De Baseline schrijft niet voor hoe de overheidsmanager aan informatiemanagement invulling moet geven. Hij gaat uit van risico´s:
1. Politiek-bestuurlijke risico’s. Als overheidsinformatie niet voldoet om verantwoording af te leggen over beleids- en uitvoeringsprocessen, dan kan er een politieke en/of bestuurlijke crisis ontstaan: het vertrouwen in de democratie wordt aangetast.
2. Maatschappelijke risico’s. Als het informatiebeheer niet op orde is, kan de overheid niet aan de eisen en verwachtingen vanuit de samenleving voldoen.
3. Bedrijfsvoeringsrisico’s: Slecht informatiebeheer kan de bedrijfsvoering verstoren. Gevolg: materiële, financiële schade, tekortschietende doelmatigheid van het overheidsapparaat en onvoldoende kwaliteit in dienstverlening aan de burger.

De ontvangst was geheel in stijl, het ontvangstcomité onder andere met Neeltje Kuijpers had zich gehuld in passende stewardessenkledij.

De captain van de dag was Toon Gerbrands, in het dagelijkse leven directeur van de voetclub AZ. Hij opende de dag met de aansprekende voorbeeld hoe piloten in een vliegtuig samenwerken in vertrouwen op grond van een normenkader.

Daarna konden er verschillende “charters “ worden genomen. Ik nam het charter onder leiding van Jenny Thunnisen, IG verkeer en Waterstaat, die het belang benadrukte van de ict scholing van managers om projecten meer te doen slagen. Daarna volgde Eric Ketelaar, die zoals altijd inspirerend was. Hij ging in op de regenboogvisie met de volgende doelstelling:

In het jaar 20.. is de overheid 1 geïntegreerde mensgerichte serviceorganisatie die zichzelf georganiseerd heeft rondom haar klant.Ik had graag nog meer gehoord over de relatie van de ambtenaar, informatie en web 2.0, maar daar zal waarschijnlijk tijdens het Doxis seminar op 4 februari meer over gezegd gaan worden.

Voor mij de meest aansprekende bijdrage werd geleverd door Saskia Stuiveling, president van de Algemene Rekenkamer. Ze constateerde dat de wet- en regelgeving achterloopt bij de praktijk van de informatiehuishouding. Ook zette ze twijfels bij de kreet van ready for take off, daar de basis nog steeds niet in orde is en men nog niet kan opstijgen.

De charter, die ik daarna nog nam handelde over het Digitaal Werken via Opentext, zoals dat op dit moment bij de Hoge Raad is ingevoerd. Op grond van werkprocessen/ dsp wordt digitaal gewerkt. Wat nog nader uitgewerkt wordt, is de digitale verwijdering en de overdracht in het e-depot.

Wubbo Ockels, ruimtevaarder en hoogleraar TU Delft, sloot het informatieve dag af en ging met name in op de duurzaamheid van energie, wat in ons vakgebied de duurzaamheid van digitale informatie moet worden.

Vervolgens werd er door de organisatie nog een kennisborrel aangeboden. Een zeer geslaagde dag, na afloop ontving iedere deelnemer de informatieve brochure Ready for take off, Informatie van Waarde. Afgelopen weekend heb ik het doorgenomen, wederom een aanrader.

P.S.
Vandaag ontving ik een impressie, zie bijgaande link

Weergaven: 160

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden