NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Bron: Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG)
In het najaar van 2021 (naar verwachting in september) start de pilot ‘Haal Centraal’. Vijftien gemeenten gaan aan de slag met de nieuwe API-structuur, waarmee ze gegevens rechtstreeks afnemen uit de BRP. CIO’s Marijn Fraanje (Den Haag) en Mark Crooijmans (Amsterdam) en programmamanager van Haal Centraal Brenda de Graaf (VNG Realisatie) vertellen wat de pilot gaat brengen.
De pilot Haal Centraal (API BRP) wordt uitgevoerd in de context van ‘open innovatie’. In essentie uitgevoerd en uitgedragen in een gezamenlijke structuur van handelen.
Op 17 februari 2021 heeft het Kennisplatform API’s de gouden API-award uitgereikt aan de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) en de samenwerkingspartner Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). De API, die zich richt op een rechtstreekse bevraging van de Basisregistratie Personen (BRP), wordt hiermee erkend als hét innovatieve idee van het afgelopen jaar.
De realisatie van de API maakt deel uit van het programma ‘Haal Centraal’, een initiatief van de G5-gemeenten samen met VNG (Realisatie), het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties / Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, de Kamer van Koophandel en het Kadaster.
Brenda: ‘Haal Centraal heeft als doel om landelijke registraties centraal te ontsluiten, waaronder de Basisregistratie Personen (BRP). Nu leggen gemeenten vele lokale kopieën van gegevens uit basisregistraties aan. Daar zitten allerlei nadelen aan. Het synchroniseren en beheren van deze kopieën kost veel geld, en daarbij is de kans aanwezig dat je verouderde gegevens gebruikt of meer moeite hebt om AVG-compliant te zijn. Met deze API nemen zij gegevens rechtstreeks af bij de bron (BRP), zodat ze af kunnen van lokale kopieën.’ Haal Centraal sluit daarmee naadloos aan bij de informatiekundige visie Common Ground.
n de pilot doet RvIG ervaring op met de eerste vijftien gemeenten ten behoeve van opschaling. Den Haag en Amsterdam doen als aanjagers uiteraard met veel enthousiasme mee. Marijn: ‘Wij zijn initiatiefnemer van het programma, dus voor ons gaat op ‘practice what you preach’. Maar we beginnen niet helemaal bij nul. In Den Haag hebben we de API BRP al binnengemeentelijk uitgerold ten behoeve van de transitie. We willen namelijk dat nieuwe processystemen gelijk aansluiten op de nieuwe voorziening en niet nog worden gekoppeld aan de oude voorziening. Zo faseren we het gegevensmagazijn en alle oude aansluitingen uit.’
Ook Amsterdam is goed voorbereid op de pilot. Mark: ‘Bij de gemeente Amsterdam loopt al een traject om gegevens gemakkelijker beschikbaar te krijgen. Deze pilot sluit mooi aan op dat traject. Ik denk dat de meeste gemeenten al bekend zijn met de landelijke koers om meer met API’s te werken. Al is een transitie als deze voor een grotere gemeente met veel ICT-capaciteit misschien gemakkelijker dan voor een kleine gemeente. Voor alle gemeenten geldt, maak inzichtelijk waar je gegevens voor wilt gebruiken, verdiep je in je informatiehuishouding en zoek aansluiting op de API-koers, voor zover dat nog niet is gebeurd.’
Verder lezen bij de bron:
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie