RAAS

Bij gemeenten zijn verschillende afdelingen en/of teams dagelijks bezig met werkprocessen in diverse systemen. De traditionele DIV, die bij veel gemeenten niet meer zo wordt genoemd, werkt veelal in het centrale DMS/zaaksysteem soms uitgebreid met enkele bedrijfsapplicaties. Vaak kennen we daarnaast de basisregistraties, geo-informatie, griffie en een afdeling zoals burgerzaken, die ook bedrijfsinformatie archiveren in applicaties.

Al weer een hele tijd geleden vroeg Bert Brons op dit forum over de archivering van de documenten/gegevens in Reisdocumenten Aanvraag- en Archiefstation (RAAS) in relatie tot het DMS. Daar kwam toen niet echt een antwoord op.

Archivering

RAAS is een applicatie van de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, die gekoppeld is met de BRP. Met gemeenten zijn strikte afspraken over autorisatiebevoegden gemaakt. De documenten van een gemeente, die in RAAS worden geplaatst, blijven eigendom van een gemeente. Wat archivering betreft kan een gemeente volstaan met een digitaal archief voor wat betreft de gegevens in het RAAS.

De aanvullende bijlagen bij een aanvraag moeten  door een gemeente zelf worden gearchiveerd. Dat kan gaan om o.a. een vermissingverklaring of toestemmingsverklaring.

Basis hiervoor is artikel 72 lid 2 van de Paspoortuitvoeringsregeling. Gegevens anders dan inname en verstrekking worden als 'afzonderlijke documenten' in de reisdocumentenadministratie opgenomen (lid 3). In lid 4 van de paspoortuitvoeringsregeling zijn de bewaartermijnen vastgelegd.

 

Over het algemeen gesproken worden brondocumenten niet vervangen op grond van Archiefwet artikel 7.

Weergaven: 2218

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Robin Lassche op 22 Juni 2016 op 10.43

Ik ga dat zeker uitzoeken, Yvonne. Ik kom er op terug.

Reactie van Yvonne Welings op 21 Juni 2016 op 19.24

Ha Robin,

Deze vraag moet je feitelijk beleggen bij de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens en wellicht de erfgoedinspectie. Van het OLO en RO-online weten we dat die geen archiveringsfunctie hebben.

Weten we dat van basisregistraties zoals de BRP ? Ben benieuwd naar je bevindingen.

Groet

Yvonne

Reactie van Robin Lassche op 21 Juni 2016 op 16.45

Hoi Yvonne,

Bovenstaande gelezen hebbende, vraag ik me af op basis waarvan er volstaan kan worden met het vormen van een digitaal archief in RAAS. Voldoet RAAS aan de eisen (zoals NEN-2082) die gesteld worden aan een DMS, waarmee de duurzaamheid, authenticiteit e.d. kan worden gegarandeerd?

Groet, Robin

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden