Publieke-private samenwerking: mandaat of delegatie

Gemeenten werken steeds meer samen, bijvoorbeeld op het gebied van automatisering, administratie, afval en groenonderhoud. Het aantal samenwerkingsverbanden neemt toe door de decentralisaties in het sociale domein. Een van de lastige punten is het aanbestedingsrecht. Daarvoor is nu een handreiking gemaakt.

Link naar publicatie.

In deze handreiking wordt ook het verschil tussen de begrippen mandaat en delegatie omschreven. Kan soms heel handig zijn als je na moet denken over dat andere lastige punt bij publiek-private samenwerking, wie is verantwoordelijk voor de informatievoorziening ? Wie is verantwoordelijk voor de vernietiging bijvoorbeeld en voor waarborging van de privacy ?

Mandaat In artikel 10.1 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) is vastgelegd dat onder mandaat wordt verstaan de bevoegdheid om in naam van een bestuursorgaan besluiten te nemen. In ons nationale rechtsstelsel zal bij mandatering aan een andere gemeente of een samenwerkingsver­band, de bevoegdheid door de andere gemeente of samenwerkingsver­band uitgeoefend worden in naam van de gemeente die het mandaat verleent. Een beroep op de uitzondering van overdracht van bevoegd­heden zoals benoemd in dit hoofdstuk is dan gegeven het bestuurs­rechtelijk kader niet mogelijk. De bevoegdheid wordt dan immers niet overgedragen.

Delegatie Anders dan bij mandaat, wordt bij delegatie wel de bevoegdheid en daarmee de verantwoordelijkheid overgedragen. Artikel 10:13 Awb stelt dat bij delegatie een bestuursorgaan zijn bevoegdheid overdraagt tot het nemen van besluiten aan een ander die deze onder eigen verant­woordelijkheid uitoefent. In het geval van delegatie is een beroep op de uitzondering van overdracht van bevoegdheden zoals benoemd in dit hoofdstuk bestuursrechtelijk wel mogelijk.

LET OP Er zal echter wel eerst moeten worden nagegaan of delegatie is toegestaan. Voor delegatie is namelijk een wettelijk voorschrift vereist (artikel 10:15 Awb). Daarnaast zal ook moeten worden getoetst of de aard van de bevoegdheid zich tegen delegatie verzet.

Voor overdracht van bevoegdheden is noodzakelijk dat de bevoegd­heid en bijbehorende uitvoeringsactiviteiten daadwerkelijk worden overgedragen.

 

Er dient wel steeds aan de hand van de bestuursrechtelijke regelge­ving te worden bezien of overdracht mogelijk is en op welke wijze dit in het vat moet worden gegoten.

 

De overdragende gemeente is de verantwoordelijkheid voor en daarmee ook controlerende invloed op de betreffende openbare taak en uitvoeringsactiviteiten kwijt.

 

Overdracht van bevoegdheden lijkt vooral een uitkomst te bieden voor (kleinere) gemeenten die slechts een beperkte ambtenarenca­paciteit hebben en die graag een bepaalde openbare taak met uit­voeringsactiviteiten integraal wensen over te dragen aan een andere (grotere) gemeente.

 

Weergaven: 283

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden