De gemeente Rotterdam heeft de primeur met de aanlevering van een algoritme via de API. Het vijfde algoritme van de stad in het landelijk register is geautomatiseerd aangeleverd. Sabine Steenwinkel-den Daas: “Belangrijk voor ons om de registratie zelf zo eenvoudig mogelijk te maken.”
De gemeente Rotterdam was een van de initiatiefnemers van het project ‘Publieke controle op algoritmes’, waar het landelijk Algoritmeregister uit voortvloeide. Rotterdam is vanaf de lancering in het landelijk Algoritmeregister vertegenwoordigd. Nu is het tijd voor een nieuwe primeur: Rotterdam maakt voor de aanlevering en wijziging van algoritmes als eerste gebruik van de API-functionaliteit van het register. Wanneer er iets wijzigt of bijkomt in het eigen register, landen de beschrijvingen met één druk op de knop ook in het landelijk Algoritmeregister. “Dat voorkomt dubbel werk, en zorgt dat beide registers zoveel mogelijk actueel zijn’, vertelt Sabine Steenwinkel-den Daas, Algoritme Expert a.i. bij Rotterdam.
Vertaalslag tussen velden
“Je wilt zorgen dat mensen bij de publicatie van hun algoritmes zoveel mogelijk eenvoudig zelf kunnen doen. Het wordt al gezien als extra werk; automatisering is dus een must.” Het team ging aan de slag om geautomatiseerde ‘doorlevering’ mogelijk te maken, vertelt ze. “Eerst is een vertaalslag gemaakt van de beschrijvende velden van het Rotterdamse register naar die van de publicatiestandaard van het landelijke register.” Een soort kruistabel; wat landt waar in het landelijke register? Steenwinkel-den Daas licht toe: “De velden komen op zich aardig overeen, wel verschillen soms de definities of de veldnamen die we gebruiken. Ook heeft het Rotterdamse register wat meer ruimte voor de beschrijvingen.” Het landelijk register stelt bij sommige velden een maximum aan het aantal tekens wat je in kunt voeren.
Verder lezen ij de bron: Primeur: Rotterdam levert algoritme aan met API · Algoritmes (pleio...
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie