Presentatie EU-Archieforganisaties: aandacht voor hele informatieketen

De algemene rijksarchivaris, Marens Engelhard, heeft onlangs in het kader van het EU-voorzitterschap van Nederland een presentatie verzorgd over duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. Toehoorders waren directeuren van archieforganisaties van de lidstaten, zowel die van de nationale ministeries van Buitenlandse Zaken, Europese instellingen (Commissie, Raad en Parlement) als het Historisch Archief van de EU. Zij vormen samen een werkgroep binnen de EU die tweemaal per jaar bijeen komt.

Tijdens de presentatie kwam onder andere het Normenkader duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (DUTO) aan bod als praktijkvoorbeeld. Hoofdboodschap was de aandacht die je in digitale informatiehuishouding moet hebben voor de hele informatieketen. Als archief- en informatiebeheerder moet je al bij creatie van informatie met de zorgdrager (de maker van de informatie) meedenken. Vanuit het ministerie van OCW was ook medepresentator Marcel Smits van Waesberghe aanwezig om het verhaal vanuit de zorgdrager te belichten.

Stand van zaken Nederlands Archiefbestel

Op uitnodiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken lichtte Engelhard toe waar het Nederlands archiefbestel nu staat met de ontwikkeling en implementatie van een digitale infrastructuur; het e-depot maakt hier deel van uit. Doel van de infrastructuur en het e-depot is de houdbaarheid van digitale overheidsinformatie garanderen. Dat is belangrijk omdat de techniek zich razendsnel ontwikkelt, ook op het gebied van ICT, en om ook de digitale overheidsinformatie blijvend en duurzaam na overbrenging aan het Nationaal Archief beschikbaar te kunnen stellen aan de burger.

Naast Engelhard gaf voorzitter van het stichtingsbestuur Arjan Agema een presentatie over de Archives Portal Europe (APE) en de stichting APEF, die zorgdraagt voor het beheer en de verdere ontwikkeling van dit portaal. APE is een portaal dat publiek en wetenschappers toegang geeft tot bijna 250 miljoen archiefbeschrijvingen van meer dan 6600 Europese archiefinstellingen. Het is tot stand gekomen met geld van de Europese Unie in samenwerking tussen het Nationaal Archief en 29 andere nationale archieven in Europa. De EUDIA-toehoorders reageerden enthousiast op het idee om hun eigen content ook via APE toegankelijk te maken. Hierover worden nu afspraken voorbereid.

 

Weergaven: 143

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden