Praktijkcongres: 'Smart City : NIjmegen doet het!' : 10 oktober

Datum: 10 Oktober 2018
Tijdstip: 13.00 uur - 17.00 uur
Locatie: Nijmegen Stadhuis, Korte Nieuwstraat 6, 6511 PP Nijmegen 

Aanmelden: mail aan samenslimmer@ziut.nl

UITNODIGING  

Een slimme stad weet wat er speelt. Sensoren zijn een belangrijk hulpmiddel om luchtkwaliteit, geluid, temperatuur en drukte te meten. Nijmegen heeft al flink ervaring opgedaan met het opzetten van sensornetwerken. Waar loop je tegenaan bij het plaatsen van sensoren? Hoe ga je om met stroom en connectiviteit? Wat meten sensoren eigenlijk en hoe maak je hier bruikbare informatie van? Welke rollen speel je hierbij als overheid? Hoe maak je als overheid zelf gebruik van deze data in het opzetten van maatregelen? Op deze vragen heeft gemeente Nijmegen antwoorden die ze graag willen delen met andere gemeenten. Het epicentrum van deze metingen is de Waalkade, een van de drukst bevaren plaatsen van Europa. Nijmegen laat zien wat daar wordt gemeten en welke maatregelen worden ingezet om de luchtkwaliteit daar te verbeteren.    Onderwerpen als lucht, licht, geluid, walstroom, scheepvaart, connectiviteit, dataverzameling en privacy by design zijn hier allemaal bijeengebracht en met elkaar verbonden. Gemeente Nijmegen, Green Capital van Europa 2018, deelt graag hun praktijkervaring met u.    

PROGRAMMA  

 

 
    12.45 -  Ontvangst  
  13.00 -  Welkomstwoord  & Introductie van het project Waalkade.  

 

 
13.15 -  Hoe smart is Nijmegen?  Door Paul Geurts, Strategisch Adviseur Informatiemanagement van de gemeente Nijmegen Welke projecten heeft Nijmegen uitgevoerd onder de vlag van Smart City? Hoe gaat dit binnen een gemeente als Nijmegen? Wat is er bereikt, wat is er geleerd, wat ging goed en wat ging minder goed.
14.00 -  Welke middelen heeft de gemeente Nijmegen onderzocht om praktisch te verduurzamen  en wat zijn de voorlopige trends? Door een panel van deskundigen, gehost door Tom Cornfield, senior projectmanager ICT & Irene Bruines, Smart City Manager Ziut Het onderzoek begon met de inzet van sensoren, die licht, geluid, luchtdruk, luchtvochtigheid, temperatuur, CO2 en fijnstofgehalte meten. Er zijn ook  maatregelen genomen. Het gemeentelijk Havenbedrijf Nijmegen logt welke schepen op welk tijdstip voorbijkomen en die gegevens worden vergeleken met de voorgenoemde relevante metingen. Daarnaast is er een fijnstofvanger geïnstalleerd en is er walstroom aangelegd. In de verlichting wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn van Wifi in de buitenruimte en een private LoRa netwerk. 
Wat heeft de Gemeente Nijmegen bereikt met deze middelen en wat zijn de eerste trends? Een panel van inhoudelijk deskundigen licht dit toe en beantwoordt vragen.  
  14.45 -  Koffiepauze
  15.00 -  Keuze uit één van de volgende verdiepende workshops:
Workshop Walstroom in het kader van luchtkwaliteit Door Henk Nijhuis, senior adviseur Luchtkwaliteit gemeente Nijmegen
Workshop Licht, Private LoRa & sensoriek Door Gerald van Meijgaarden, Kwaliteitsbeheerder Openbare ruimte van de gemeente en Janus Hoeks, Directeur Intemo
Workshop Privacy by Design Door Paul Geurts, Strategisch Adviseur Informatiemanagement, gemeente Nijmegen
Workshop Effecten project Waalkade op de Scheepvaart Door Willem den Breejen, Havenmeester Nijmegen  
  16.00 uur -  Nu even praktisch... Wat heeft deze middag nu opgeleverd aan toepasbare inzichten voor de deelnemers?  Wellicht zijn er briljante ideeen ontstaan of zien we nog onbenutte mogelijkheden. In deze afsluitende sessie maken we de balans op.   
      16.30 uur -  Rondleiding Waalkade  Op slechts 5 minuten loopafstand van het stadhuis ligt de Waalkade. Daar is het allemaal te doen. Geïnteresseerden kunnen een rondleiding krijgen van de mensen die betrokken waren bij de uitvoering.   
      17.00 uur -  Napraten bij de borrel

Weergaven: 170

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden