NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Pilot
Het pilotproject van de Provincie Gelderland en het Gelders Archief over het invoeren van bodemdossiers in een experimenteel e-Depot is afgerond. Het project heeft bruikbare informatie opgeleverd voor vervolgstappen en meer inzicht gegeven hoe dossiers kunnen worden opgenomen in het e-Depot.
Doel
Het doel van het pilotproject was het onderzoeken op welke wijze gedigitaliseerde bodemdossiers in het e-Depot kunnen worden opgenomen, zodanig dat ambtenaren, burgers en bedrijven ze kunnen raadplegen. Het ging in deze proef om ruim twintig dossiers. In totaal heeft de Provincie Gelderland 3750 bodemdossiers en 800 rapporten Nazorg Voormalige Stortplaatsen die voor het e-Depot in aanmerking komen.
Welke resultaten leverde de pilot op?
Een mapping van metadatavelden zorgde voor een testset bestanden en metadata. Hierdoor was het mogelijk dat de software van het e-Depot de metadata kon inlezen. -Het verplichte Toepassingsprofiel Metadatering Lokale Overheden (TMLO) kwam niet geheel overeen met de metadata die de Provincie tot nu gebruikte bij het dossierbeheer. Daarom is onderzocht welke aanpassingen nodig zijn. -Er is gewerkt aan een protocol voor de overdracht van digitaal archiefmateriaal. Het instrument om de overdracht te toetsen is in ontwikkeling. -Er is een ingesttest (inlezen) in het e-Depot gedaan. Hierbij is een twintigtal dossiers met bijbehorende metadata opgenomen in het e-Depot.
Vervolgstappen
Als vervolgstap willen de deelnemers van de pilot graag weten hoe raadplegers naar bodeminformatie zoeken en welke metadata daarbij relevant zijn. Bovendien is ook meer inzicht nodig hoe de bodemdossiers via het internet kunnen worden opgevraagd, waardoor het publiek de informatie kan raadplegen en WOB-verzoeken (bijna) niet meer nodig zijn.
Lees het evaluatierapport van het pilotproject/
Vraag
Hoe kunnen WOB verzoeken worden ingediend wanneer de Archiefwet van toepassing is bij overgebrachte bestanden ? Of is hier sprake van uitplaatsing ?
Opmerking
Zal ik doen. Voor dit moment WOB regime inderdaad, maar het gaat in het persbericht over de vervolgstappen naar de gewenste situatie. Die houdt in dat de dossiers formeel digitaal zijn overgebracht en (al dan niet onder voorwaarden) in te zien zijn bij de archiefdienst.
ha Joost, de zin waardoor het publiek de informatie kan raadplegen en WOB-verzoeken (bijna) niet meer nodig zijn komt uit het persbericht. Vandaar mijn vraag of het overbrenging of uitplaatsing betreft. Het is helder dankzij jouw antwoord, geen overbrenging en dus het WOB regime. Ben benieuwd naar de publicatietool vanuit het e-depot.
Dus mijn verzoek: Houdt op ons de hoogte.
Hallo Yvonne,
Het betreft een pilot, waarbij de bestanden en het beheer ervan bij de Provincie blijven. Vooralsnog vindt er noch overbrenging, noch uitplaatsing plaats.
Er kunnen volgens mij geen WOB verzoeken worden ingediend na overbrenging. Dan geldt het regime van de archiefwet en de openbaarheidsbepalingen die bij overbrenging zijn gesteld. Of begrijp ik je vraag verkeerd?
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie