Bron: Over scherpe keuzes en strakke regie

Op 13 februari om 14:00 praten deskundigen met de Tweede Kamer over de uitvoering van de Wet open overheid. Wat kunnen we doen om de uitvoering van deze wet te verbeteren?

De vaste commissie van Binnenlandse Zaken verdiept zich in die vraag, en heeft wetenschappers, bestuurders en journalisten gevraagd hun kennis met de commissie te delen.

Kennisdeling van wetenschappers, bestuurders en journalisten

Journalisten pleiten onder andere voor een onafhankelijke Woo-ambtenaar en kortere parafenlijnen. De ombudsvrouw van Rotterdam pleit ervoor dat ambtenaren Woo-verzoeken gaan zien als een kans om vertrouwen te versterken. De bestuurders van de M50 (middelgrote gemeenten in Nederland) pleiten voor verschillende beslistermijnen. Annemarie Drahmann van de Universiteit Leiden noemt als belangrijkste probleem de slechte staat van de informatiehuishouding. Professor Wim Voermans noemt de weerstandshouding. De position papers met toelichting zijn hier te vinden.

Position paper ACOI

Ook het ACOI heeft een position paper gestuurd die de voorzitter Ineke van Gent vanmiddag zal toelichten. Daarin benadrukken we allereerst het belang van de Wet open overheid. In de discussie over de kosten vergeten we vaak wat die wet ons wil brengen: een overheid die open te werk gaat, transparant is, navolgbaar en aanspreekbaar.

Werk aan de winkel

Tegelijkertijd zien we, met alle andere deskundigen, dat het nu niet lekker loopt met de uitvoering van de wet. Dat heeft ermee te maken dat de Woo maar voor een deel is ingevoerd. Van de gelijkzijdige driehoek die de Woo is, staat alleen nog maar de onderkant. Ook de informatiehuishouding zou op orde worden gebracht, en de overheid zou structureel en op grote schaal informatie actief gaan publiceren. Op beide onderdelen is echter nauwelijks progressie geboekt. In dat licht is het niet verwonderlijk dat ook de uitvoering van de Woo-verzoeken (de passieve openbaarmaking) stokt.

Openbaarheid is een werkwoord 

Het Adviescollege roept de Kamerleden dan ook op de aandacht die zij hebben voor de Woo vast te houden, en de blik breed. Een echt open overheid vraagt niet alleen om servicegerichte afhandeling van Woo-verzoeken; het informatiehuis moet op orde zijn en actieve openbaarheid de norm. Dat vraagt om aanhoudende tijd en aandacht, scherpe keuzes en strakke regie. Openbaarheid is een werkwoord.

Weergaven: 27

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden