Ik ben verbaasd en opgelucht: nog nooit zoveel reacties gehad van mensen die hebben gereageerd op de OPFOKLIJST (1). Discussie gaat van links naar rechts Christian van der Ven stelde uiteindelijke de voor mij juiste vraag: Wat vind je zelf, Max? Daarom mijn top 6.

Afhankelijk van de reacties kan ik een nieuwe top XXX maken (ben bereid). Ben vooral benieuwd naar jullie verwachtingen rond het gebruik van sociale media in je vak/beroep. Ik heb mijn kaart op tafel gelegd: ik ben op zoek naar mensen die verklaren, betekenis geven, me motiveren om te begrijpen. Ik ben minder geïnteresseerd in de ‘sociale’ kant van sociale media. Ik heb het nu een tijdje zelf gedaan, het geeft me geen voldoening en ik krijg er weinig tot geen response op (ja, dat is mijn eigen tekortkoming!). Voor mij is het sociale incontinentie.

Met bloggen ga ik door, omdat ik de ambitie heb ook betekenis te geven. Dat is hard werken! Met weinig kans op succes, maar ik hoop nog.

Hieronder mijn top 6, mijn inspiratiebronnen. Eén opmerking: tot 6 juli 2010 stond Jan Blokker op 1. Dus als er ooit een all time high wordt gemaakt: Jan Blokker!

 

 

Thomas L. Friedman. De aarde is plat, Amsterdam 2008/12e druk; http://www.thomaslfriedman.com/ ;Twitter: @NYTimesFriedman

Friedman heeft als eerste samenhang aan gebracht tussen een aantal ontwikkelingen, ‘de tien krachten die de aarde plat maakten’ en de betekenis ervan voor samenlevingen, organisaties en individuen. Niet specifiek op terrein van informatiemanagement, maar alle tien de platmakers gaan over gaan over de consequenties –positief en negatief- van de mogelijkheden van informatisering.

Alle andere blogs, publicaties en in de New York Times e.d. staan voor mij op het niveau van Jan Blokker (http://nl.wikipedia.org/wiki/Jan_Blokker) , en Jan Blokker heeft nog nooit een woord geschreven of gezegd waar ik me niet voor 99,9% in kon vinden. Thomas Friedman komt in de buurt, als enige!

In de zin van ‘betekenis geven’ staat Friedman bij mij op 1.

 

Eric Ketelaar (http://cf.hum.uva.nl/bai/home/eketelaar/home.htm); Twitter: @EricKetelaar

archivarissen hebben Müller, Feith en Fruin, ik heb: Ketelaar, Horsman en Thomassen, waarbij Ketelaar de inspiratiebron –voor mij- is. Ketelaar is geweldig in het aan elkaar knopen, becommentariëren van ideeën en visie van derden. Betekenisgeven is zijn handelsmerk. Soms lijken de lezingen en artikelen van Ketelaar logische citatenboeken, maar altijd met synthese en originele insteek.  En Ketelaar heeft het vermogen onderscheid te maken tussen belangrijk en onbelangrijk, dat is slechts weinigen gegeven. Absoluut een tweede plaats.

 

Steve Bailey, Managing the crowd, rethinking records management for the web 2.0 world, London 2008; http://rmfuturewatch.blogspot.com/ ; Twitter: @sjbailey op het niveau van Ingmar Koch: inhoud afgewisseld met keukentafelgeleuter.

Een van de gevierde vragen stellers rond de consequenties van de moderne ontwikkelingen rond digitalisering en informatisering voor ‘records management’. De sterke kant van Bailey is dat hij relevante vragen weet te stellen, jammer blijft het dat hij er weinig antwoorden op geeft. Dus als goeroe minder geslaagd, maar vanwege de vragen een derde plaats.

De blogs zijn van een betere kwaliteit, actuele vragen en antwoorden (aanzetten tot).

 

Ingmar Koch, http://ingmarbladertenschrijft.blogspot.com/ ; Twitter: @ingmario; in het gebruik van sociale media voor zijn vak, ik weet niet hoe Koch dit definieert, een koning. Actief, nieuwsgierig, niet te beroerd om de grenzen op te zoeken –zie recente KB-WOB blogs-. Altijd lezen met de bereidheid om de inhoud direct in de vuilnisbak te kieperen, Koch’s literaire voorkeur maakt me misselijk, de tweets over kinderen vind ik overbodig, de laatste escapades van de NS onbelangrijk. Maar Koch hanteert de sociale media zoals ze zijn bedoeld. Altijd steunen deze Koch! Vierde derhalve.

 

Davied van Berlo, http://www.ambtenaar20.nl/ ; Twitter: @davied, de vader van de ambtenaar 2.0 initiatieven, eerst binnen de rijksoverheid, maar al snel voor alle 2.0-ers in Nederland. Weer minder bezig met ‘informatiemanagement’, alhoewel Pleio (https://www.pleio.nl/pg/expages/read/About/)  initiatief ook bij hem vandaan lijkt te komen.

Zijn pragmatisme en onafhankelijkheid maakt hem een echte 2.0-er. Een vijfde plaats.

 

Alex Wright, Glut, Mastering information through the ages, Washington 2007; http://www.alexwright.org/blog/ ; geen Twitter

Wright zet de stormachtige ontwikkelingen rond ‘informatiemanagement’ in een historisch perspectief, en geeft verklaringen voor waar we staan en waarom dat logisch is. Zijn blogs zijn amusant en soms relevant. Voor hen die willen begrijpen een nuttige publicist. De zesde plaats derhalve.

 

 

Weergaven: 554

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 3 November 2011 op 11.54
@Max, heb je al een nachtje geslapen ? We zijn nl. heel benieuwd ?
Reactie van Yvonne Welings op 27 Oktober 2011 op 10.01

Wil nog twee namen toevoegen:

vakgenoot Rienk Jonker

Frans Dondorp, nu werkzaam bij Decos.

Reactie van Max Beekhuis op 25 Oktober 2011 op 19.38

Marco en Yvonne, dank voor jullie reacties. Yvonne interessante Nederlandse namen, laat ik even staan, ik denk dat we na een weekje wel een lijst hebben met namen die in de inspiratielijst -zie Christians reactie op archief20- kwijt kunnen.

Marco dank voor je aanvullende visie op de lijst, vind ik interessant om eens door te akkeren en wellicht te gebruiken om twee lijsten te maken. Verklaring van mij: ik zoek antwoorden op grote vragen (betekenis), opmerking over benaderbaarheid en bereikbaarheid zijn terecht. Ik vind van Eric Ketelaar en Ingmar Koch echt dat zij als een van de weinige combi maken en daar zit mijn waardering. Ongemakkelijk voelen? omdat ik  boekenvoorkeur van Ingamr niet deel of omdat ik 'm op een voetstuk plaats? Mijn voetstuk he, zie reactie van Yvonne die ook hele aansprekende figuren noemt (Timo en Ad!, vind ik). Dus nog effe nachtje slapen en dan INSPIRATIELIJST 1 en 2

Reactie van Marco Klerks op 25 Oktober 2011 op 9.57
Nog meer namen en ik heb er ook nog wel een paar extra in gedachte! Waar houdt het op? Dit gaat nog een Quote 500 look-a-like worden.
Reactie van Yvonne Welings op 25 Oktober 2011 op 9.38

Je nieuwe blog lezend, is hier nu sprake van een opfoklijst of een inspiratie/goeroelijst ?

Als ik me tot Nederland beperk wil ik ook een lijstje op dit gebied toevoegen:

 

  • Ad van Heijst
  • Wouter Keller, Mark van den Broek
  • Timo ten Cate
  • Tof Thissen, Ingrid van Zeeland
  • Leon van Oosterom (vakkennis)

 

Reactie van Marco Klerks op 25 Oktober 2011 op 9.23

Max, je lijst gebiedt tot nederigheid. Soms vergeten we inderdaad over de grenzen van ons vakgebied, kennissenkring en/of land te kijken.

 

Ik wil echter nog een kanttekening plaatsen. Bij een aantal van deze goeroe's ligt er een hoge (wellicht vooral psychische) drempel om de interactie aan te gaan. En interactie, daar gaat het om in social media. Ik stelde daarom eerder al de vraag: "Wordt dit in een goeroe-opfoklijst of social media opfoklijst?"

 

Dit zet mij ook aan tot het nadenken over de "Wisdom of the Crowds". Deze komt volgens mij niet in plaats te staan van de "Wisdom of the Guru's", maar komt erbij te staan. Beter gezegd, ze overlappen elkaar een beetje. Beide wisdom's hebben een rol en meerwaarde in het creëren en distribueren van wijsheden en kennis. Voor hogere inzichten en wijsheden kun je namelijk heel goed de goeroes raadplegen, maar voor praktische vragen kun je beter de crowd raadplegen.

 

Maar zoals gezegd, er is dus een overlap in de wisdom's. Een goed en concreet voorbeeld is Ingmar. In zijn blog deelt hij zijn overpeinzingen en visies op het grote archief-geheel. Je kunt echter ook bij hem terecht voor een concrete vraag over het alledaagse werk van de informatiebeheerder. Eric Ketelaar zie ik dat weer minder doen en ik vermoed dat bijvoorbeeld Alex Wright dat nóg veel minder doet. Hier ligt volgens mij ook een relatie met de interactie-drempel die ik eerder noemde.

 

Hmmmm.... interessant.... maar ik kijk op de klok en zie dat ik hoognodig verder moet met de alledaagse werkzaamheden. ;-)

 

P.S. Ik heb zo het vermoeden dat Ingmar zich nu een beetje ongemakkelijk voelt. :-D

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden