Onderzoek innoveren en verbeteren van digitaal informatiebeheer

Website Archief 2020

Hoe staat het met de kwaliteit van digitaal informatiebeheer bij decentrale overheden? Wat doen overheden om te zorgen voor duurzame digitale toegankelijkheid voor burgers, ambtenaren en andere gebruikers? Om hier achter te komen is door de VNG, IPO en UvW een enquête opgesteld die door ICTU is uitgezet bij gemeenten, provincies en waterschappen.

 

Het onderzoek is zo opgezet dat inzicht ontstaat in ‘facts en figures’ van digitaal informatiebeheer bij deze organisaties. Hierdoor komen niet alleen knelpunten boven tafel maar vooral ook de kansen voor innovatie en verbetering; waardevolle informatie waar de deelnemende instellingen direct hun voordeel mee kunnen doen.

Goede basis

De (geanonimiseerde) onderzoeksresultaten bieden voor lokale en landelijke beleidsmakers een goede  basis voor de verdere professionalisering van het informatiebeheer door de overheid. Zoals het versterken van bestuurlijke bewustwording, inspiratie voor lokale en regionale digitale ontwikkelagenda’s en het bevorderen van kennis en kennisontwikkeling bij  managers en professionals.

De vragenlijst wordt gericht verzonden naar gemeentesecretarissen en hoofden van dienst van decentrale overheden. De vragen gaan onder andere over de stand van de digitale informatiehuishouding, openbaarheid van informatie, de positie van informatiebeheer in de organisatie en toepassing van voorzieningen zoals e-depots, maar ook referentiekaders zoals ICT-architectuurprincipes rond duurzame toegankelijkheid (DUTO).

Doe mee!

Hoe meer mensen de vragenlijst invullen, des te representatiever de onderzoeksresultaten zullen zijn. Houdt u zich bezig met het digitaal informatiebeheer bij een decentrale overheidsorganisatie? We nodigen u graag uit om ook uw organisatie deel te laten nemen aan het onderzoek. Mocht uw organisatie nog geen uitnodiging voor deelname ontvangen hebben, dan kunt u dat melden via archief2020@ictu.nl (link stuurt een e-mail).

Wanneer u deelneemt, kunt u de vragenlijst met uw antwoorden downloaden voor intern gebruik. U kunt vervolgens de uitkomsten gebruiken om deze aan de hand van het eindrapport te spiegelen met andere organisaties binnen uw domein om zo een beeld te krijgen van de stand van zaken binnen uw organisatie.

Eindrapport

Het onderzoek is een opdracht van Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), InterProvinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen (UvW), die met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) samenwerken in het Programma Archief 2020. Het rapport wordt gepubliceerd. Vanzelfsprekend ontvangen alle deelnemers een exemplaar.

Voor meer informatie  kunt terecht bij archief2020@ictu.nl (link stuurt een e-mail).

Gerelateerde nieuwsberichten

Lees ook het eerder verschenen berichten Kwaliteitsmonitor Archieven -gemiddelde score is ruim voldoende en Start nulmeting deel 2 archiefvormers.

Weergaven: 388

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 18 Oktober 2016 op 12.54
Reactie van Michelle Kampman op 18 Oktober 2016 op 11.28

Dag Yvonne, zelf heb ik de vragenlijst nog niet gezien, maar ben zeker geïnteresseerd. De link die je hebt toegevoegd aan het bericht geeft een foutmelding. Wil je het s.v.p. aanpassen? Hartelijk dank! Groet, Michelle Kampman.

Reactie van Rob van der Velde op 18 Oktober 2016 op 9.45

vragenlijst was wel erg geschreven vanuit een gemeentelijk oogpunt. Waar ik verder benieuwd naar ben is wat dit voor de agenda van DIV/Informatiebeheer voor de komende jaren gaat betekenen. Wat zijn de speerpunten waar we ons op gaan richten? Gaan we naar locatiegericht werken ipv zaakgericht werken, ivm Omgevingswet? Wat is de impact van digitalisering (automatische classificatie, verbeterde zoekfunctionaliteiten) op het werk van DIV/Informatiebeheer. Dat had ik graag nog iets meer naar voren zien komen. Verder een goede eerste nulmeting

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden