NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Momenteel wordt gewerkt aan een uitwerking van het bestuursakkoord over de Omgevingswet. Voor de tekst daarvan zie link. De uitwerking wordt aangestuurd door een Opdracht Gevend Beraad, waarin de overheden (incl. gemeenten) bestuurlijk zijn vertegenwoordigd.
Visiedocument en Doelarchitectuur
Er is een Visiedocument (VD) en Doelarchitectuur (DA) ontwikkeld die beschrijven welke functionaliteit het DSO moet leveren, zodat de verbeterdoelen kunnen worden gehaald. Inmiddels zijn beide documenten gereviewd door de vertegenwoordigers van de bevoegde gezagen. Deze review heeft fors wat aandachtspunten opgeleverd. Er is afgesproken dat beide documenten de komende tijd “interbestuurlijk” worden gemaakt.
Voor het visiedocument (reviewversie) zie
http://www.gemmaonline.nl/images/cocreatiebasisgemeente/5/51/Visie_..._
Voor de doelarchitectuur (idem) zie
http://www.gemmaonline.nl/images/gemmaonline/0/0b/Digitaal_Stelsel_...
Digitaal Stelsel Omgevingswet
Het programma Digitaal Stelsel Omgevingswet realiseert de ICT producten (stelselvoorzieningen, applicaties, gebruikerstoepassingen, interfaces, services) die de overheid nodig heeft om met de wet te kunnen werken. Onderdeel hiervan vormen: o.a. gebruikerstoepassingen (webportaal), register omgevingsdocumenten, gegevenscatalogus, sectoraal knooppunt, etc.
In dit programmateam worden het visiedocument en de doelarchitectuur doorvertaald naar Globale Architectuurschetsen (GASsen) per onderdeel van het stelsel. KING neemt deel aan het architectuurteam dat de GASsen opstelt, zij het momenteel in een reviewende rol. KING richt zich specifiek op de onderdelen zaakgericht werken en de samenwerkingsruimte.
In het DSO zitten verschillende projecten, die min of meer raken aan dossierbeheer en archivering:
- Het opstellen van een Informatie(uitwisselings)model voor omgevingsdocumenten. Dit model is de basis voor verdere uitwerking van het stelsel, waarin ook archivering een plek moet krijgen.
- Ontwikkelen gebruikerstoepassingen als OLO (Omgevingsloket Online). Biedt nu al beperkte dossierbeheer-functionaliteit. Bezien moet worden of dit voldoende is, of dat het uitgebreid moet worden.
- Implementatie regelbeheer. Als regels met “één klik op de kaart” ontsloten gaan worden, heeft dit gevolgen voor de huidige manier van archiveren.
- Registratie Omgevingsdocumenten. Het registreren en ontsluiten van documenten onder het regime van de Omgevingswet.
- Aanpassing CVDR ten behoeve van conceptregelgeving. Niet alleen vastgestelde regelgeving, ook regelgeving die in ontwikkeling is, moet ontsloten worden.
VIVO
Hiernaast voert KING de verkenning uit naar de gevolgen voor de informatievoorziening van de Omgevingswet op het gemeentelijke veld: Verkenning Informatievoorziening Omgevingswet (VIVO). De rapportage zal verschijnen eind eerste kwartaal van 2016.
Applicatie ruimtelijke plannen
Door de gemeente Haarlemmermeer is een applicatie ontwikkeld voor het bewaren van ruimtelijke plannen. Deze veelbelovende applicatie is gezamenlijk ontwikkeld met Crotec, die het product zal uitzetten in de markt. O.a. is planmatig muteren en ‘tijdreizen’ mogelijk. De architect van Haarlemmermeer is tijdelijk toegevoegd aan het VIVO team.
NB. Om een voor alle gemeenten beschikbare en met ruimtelijkeplannen.nl verbonden oplossing te
creëren zal een landelijke aanpak (incl. budget) nodig zijn.
Informatiehuizen
Er wordt een verkenning uitgevoerd naar de haalbaarheid en functionaliteit van de zogenoemde informatiehuizen. De eerste resultaten worden eind december opgeleverd. De bestuurlijke partners zijn tot dusver alleen akkoord met het informatiehuis Ruimte. Nut en noodzaak en kosten van de overige informatiehuizen (natuur, lucht, water, geluid, veiligheid, cultureel erfgoed) wordt bezien. Onduidelijk is of/hoe de archivering hier wordt geregeld.
Roadshow
Vanuit de VNG, Unie van Waterschappen, IPO en het Rijk wordt de implementatie van de Omgevingswet ondersteund. Het Programma Aan de slag met de Omgevingswet laat tijdens de Roadshows zien wat de interbestuurlijke activiteiten zijn bij de invoeringsondersteuning. Een voorbeeld hiervan is een presentatie van de resultaten van de verkennende impactanalyse. In verschillende workshops wordt gediscussieerd over verschillende onderwerpen als afwegingsruimte, omgevingsvisie en op welk manier de implementatie binnen de eigen organisatie opgepakt zou kunnen worden. De ontvangende gemeente geeft voorbeelden hiervan uit de eigen praktijk en de samenwerkende partners. Data en aanmelden
http://www.roadshowomgevingswet.nl/bijeenkomsten.php
Opmerking
Op mijn site aan de hand van een praatplaat een beschouwing over het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) in relatie tot de Archiefwet en het leerstuk keteninformatisering. Met een oproep tot het samenstellen van een ketenselectielijst en de suggestie te komen tot afstemming tussen de systemen waaruit de informatie afkomstig is (grondvlak) en het niveau waar deze informatie wordt samengebracht (ketenniveau).
http://labyrinth.rienkjonker.nl/content/digitaal-stelsel-omgevingsw...
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie