Dit adviesrapport beschrijft de bevindingen uit een pilot ter verkenning van de duurzame
toegankelijkheid van BIM-informatie, uitgevoerd door het Ingenieursbureau van de gemeente van
Amsterdam, het Nationaal Archief en de Haagse Hogeschool.
Het doel van de pilot was om een antwoord te formuleren op de volgende onderzoeksvragen:
• In hoeverre leent de Industry Foundation Classes (IFC) uitwisselingsstandaard zich voor archivering en preservering van BIM-informatie (duurzaamheid);
• In hoeverre zijn de viewers die nu op de markt zijn, geschikt als viewer voor het toegankelijk maken van BIM-informatie (toegankelijkheid).
In het adviesrapport staan de volgende bevindingen uitgebreid beschreven:
1. Het archiefperspectief ontbreekt in de bestaande definities van BIM-informatie. Daarom hebben de pilot deelnemers een nieuwe definitie bedacht die BIM op een manier beschrijft die beter voldoet aan de behoeften van het archiefveld.
2. In de pilot zijn verschillende bestaande methoden verkend voor het toegankelijk maken van BIM-informatie via IFC-viewers. Hierbij is specifiek gekeken naar de thema’s databescherming en dataveiligheid. Dit rapport beschrijft deze bevindingen en de uitdagingen die hieruit voortkomen.
3. Tijdens deze pilot zijn diverse viewers getest; zowel gratis beschikbare viewers als commerciële viewers. Open-source viewers voldoen vaak aan de criteria en de behoeften
van de archiefsector, maar niet aan die van de bouwsector.
4. De IFC-standaard kan op een flexibele manier worden geïnterpreteerd. Uiteindelijk leidt dit tot een onregelmatige, inconsistente beschikbaarheid van data en context. Dit kan leiden tot uitdagingen voor de duurzame toegankelijkheid van BIM-informatie.
Lees verder in het rapport
Adviesrapport_BIM-verkenning_2024.pdf
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie