Lex Silencio, de eerlijk gebiedt te zeggen dat ik tot vandaag deze term niet kende. Bij het doornemen van de vergadering van het Tilburgse college liep ik tegen dit juridische begrip 'stille wet' aan.
Het begrip houdt het volgende in:
De lex silencio, ook bekend als de ‘van rechtswege verleende beschikking’, is een juridische constructie die bijdraagt aan het voorkomen en bestrijden van overschrijding van beslistermijnen door de overheid. Het effect van de lex silencio is, dat een beschikking van rechtswege positief luidt als een overheidsinstantie niet binnen de voorgeschreven beslistermijnen een besluit op een aanvraag heeft genomen. Op die manier is het toepassen van lex silencio één van de middelen om tijdige dienstverlening te stimuleren.
Voor vergunningen in Nederland, die onder de Europese Dienstenrichtlijn vallen is het verplicht de lex silencio in te voeren, tenzij er andere dwingende eisen zijn. Ook een aantal vergunningen uit het WABO zullen onder de lex silencio gaan vallen zoals de uitritvergunning, aanlegvergunning, kapvergunning, reclamevergunning en monumentenverguning.
Meer weten over deze bepaling ook in relatie tot de omgevingsvergunning, lees dit rapport van de VNG.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie