NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Het was al weer drie jaar geleden in 2011 dat ik voor de laatste en eerste keer het Zomerevent van KBenP had bezocht (link). Dit jaar had ik mijn agenda echt vrijgemaakt om de reis naar de provinciehoofdplaats aan de Noordzee te kunnen maken. En ook dit keer was het leerzaam en zeer de moeite waard.
Nieuwe GO opleidingen
Erik Kokke had een prima ochtend programma van GO bedacht in de vorm van speeddates over nieuwe onderwerpen: Open Data (Klaas Jan Mollema), Big Data (Martijn van der Kaaij), Content Curation (Rob Coers), Sociaal intranet (Anke Kuipers, terugdringen van vergaderingen) en social media strategie (Dieter Möckelmann). Iedere spreker kreeg een kwartier de tijd om als appetezir het onderwerp aan te prijzen. Vooral de cursus van Klaas Jan Mollema lijkt mij zeer leerzaam als je in het informatievak werkzaam bent. Wat heb je aan open data en wat kan ik er mee ? Helder zette hij uiteen wat de drie factoren zijn bij open data, data, ict en samenleving, hoe webservices werken, openspending en de rol van open data bij de terugtrekkende overheid.
Dieter Möckelmann eindigde de ochtend met de demonstratie van een Google Glass bril. De NOS stelde vrijwel direct daarna de vraag op Twitter of google glass mee kijkt of je plast ? Een en ander had geen verband met elkaar, maar bleek wel actueel.
Link naar presentatie Klaas-Jan Mollema
Link naar de prezi van Rob Coers
Cloud
Dit was het onderwerp wat me naar Den Haag had getrokken. Cloud is het onderwerp in 2014, maar wat is de cloud en moet je bang zijn dat al je gegevens op straat komen te liggen ? Is de organisatie nog in control, leveranciers als google zijn dat wel.
Roel Remkes legde duidelijk uit wie de actoren in deze zijn in een organisatie, beslissers, IT afdeling, gebruikers en leveranciers. De beslissers aarzelen vanwege governance, security en privacy, IT afdeling is druk en leveranciers drukken producten door. Techniek schrijdt snel voort en het aanbod van de IT producten in de organisatie loopt niet synchroon zodat gebruikers zonder de it afdeling in te schakelen cloud producten gaan gebruiken bijvoorbeeld drop box. Een cloudstrategie ontbreekt. Je ziet een trend dat IT afdelingen worden geoutsourced, maar dat tegelijkertijd informatie voor een organisatie steeds belangrijker wordt om goede beslissingen te kunnen nemen. Maar kunnen de beslissers juiste afwegingen maken wanneer er geen kennis van IT in huis in ? Moet er geen ITer bij de beslissers komen ? Moet je alleen IT producten zonder strategische waarde outsourcen ?
Tussendoor was ruimte voor een zeer aansprekende presentatie van Arnoud Engelfriet over aansprakelijkheid en auteursrecht om vervolgens het cloud onderwerp verder uit te diepen met Bart Feenstra en Peter Henssen over de vraag of er wel regie te voeren is over de cloud ? Goede tips werden gegeven, begin met een nulmeting, de fundering, strategie, selectie. De techniek is minder leidend dan de business en de menskant kan niet naar de cloud en zorg ervoor dat iedereen in de organisatie dezelfde visie heeft, inclusief de IT afdeling.
Ook deze ontwikkeling is zeer actueel. Op 1 juli 2014 zijn de topambtenaren van Defensie weggestuurd en de CIO gaat de beslissers, de top, versterken link.
Link naar de presentatie van Roel Remkes.
Link naar de presentatie van Harry Boers, Bart Feenstra en Peter Henssen.
Link naar choicecompany
Link naar cloudcafé.
Link naar website KBenP.
Bedankt KBenP, was een leerzame dag ! Meer ervaringen lezen, kijk dan eens op #kbenp14 via Twitter.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie