NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Op 27 maart heb ik in mijn nieuwe rol als projectcoördinator innovatie Archief 2020 samen met collega Robbert Jan Hageman 'Work in Progress' van KING bijgewoond. Samen met 800 andere bezoekers aan het werk met de thema's: decentralisatie, ondernemersdienstverlening en informatiebeveiliging. Work in Progress was dé plek om met collega-gemeenten uit het hele land in werksessies te bouwen aan een project(plan), in kennissessies informatie te halen en te delen en in inspiratiesessies op een andere manier naar de dagelijkse paktijk te kijken.
Zie ook:Work in Progress 2014 Daar kan je ook de presentaties downloaden.
Wij hebben gekozen voor deelname aan:
Nederland België Open Standaarden: de stand blijkt nu op 2-2 te staan en roept om een gezamenlijk vervolg. Een verhelderende presentatie van Ralf Buyle van V-ICT-OR, zeg maar de Belgische evenknie van onze VIAG (Vereniging I&A Gemeenten). Nadruk wordt gelegd op dat iedereen de eigen verantwoordelijkheid neemt. Hoewel in 2001 al werd gepubliceerd dat Belgen het beter doen! over de Kruispuntbank, zien we dat ook in Vlaanderen nog steeds silo's van informatie binnenkomen en dat deze worden gedupliceerd in de eigen organisatie databases.
In België mikt men meer dan wij (met onze 'onder de kerktoren standaarden') op Europese Wet en Wereld standaarden, zoals OSLO, open standaard voor Lokale Overheden. Er is een OSLO 1.0 versie voor een roll-out. OSLO is Europees erkend, lokale standaarden voldoen aan Linked Data. België is verder met privacy en kwaliteit. De optin hergebruik wordt in een vroeg stadium onderkend. Kort vertaald zie je in België al meer dan bij ons dat publicatie en archivering vanuit hetzelfde E-depot plaatsvind (Antwerpen). Die kant moet het natuurljik ook gewoon op bij ons.
De visie van V-ICT-OR is te vinden op VlaVirGem, de Vlaamse Virtuele Gemeente op weg naar onze I-NUP. Hierin wordt o.m. een 5 lagen model gepresenteerd. Een streven van besturen in een evolutieve beweging naar de nieuwe norm voor het gemeentebestuur van de toekomst groeien.
We onderscheiden in dit concept van de nieuwe norm naar vijf lagen:
De overheden (lokaal, Vlaams en federaal) focussen zich hierbij vooral op laag 3 en 4. Het creëren van een collectief generisch datamodel als lokale authentieke gegevensbron – al of niet in een kruispuntfunctie – met daarboven de zoektocht van het generisch karakter in de procesflow, biedt een potentieel voor een intergemeentelijk model (al of niet in gehoste vorm).
Ook de inspiratiesessie Hoe maak ik verbinding met mijn bestuur? werd door ons bezocht. Een boeiende sessie waarbij deelnemers (her)kennismaakten met enkele simpele handreikingen om aandacht te 'organiseren' door nieuw gedrag te tonen en te verlangen in je omgeving. Omdat hier 'workers' in progress waren heb ik geagendeerd bij de inleidster en bij KING dat het ook nuttig is om 'board in progress' sessie te organiseren. Informatie, ICT en Informatiebeveiliging in samenhangen met Publiceren en Duurzaam Archiveren verdienen meer dan nu (en in onderlinge samenhang als gevolg van multi-disciplinaire samenwerking) aandacht in boardrooms als 'kans'.
's-Middags hebben we ons met 30 deelnemers gelaafd aan 'Storytelling' begin met een goed verhaal!. Horen is vergeten, zien is geloven en storrytelling is beleven!. Het verkorte concept (4 connect methode en 9 Hollywood stappen) van Rudolf Juliet kan je vinden op spraakwater.nl. Binnen het Nationaal Archief is het al lang duidelijk dat 'verhalen vertellen' over onze content boeit en verbind. Wij zijn geïnspireerd geraakt door de methode en werkvorm en realiseren ons dat we op jacht willen naar boeiende verhalen over al aanwezige digitale (te publiceren) archieven. Hoe mooi en beeldend zou dat zijn en hoe economische interessant zou het zijn als we van publicatie en archiveren één slag zouden kunnen maken met een boeiend verhaal erbij.
Storytelling bleek voor ons een goed alternatief voor de werksessie, Digitaal 2017: wat doen we eraan, waarop we de dinsdag voorafgaand nog hadden ingeschreven via Twoppy, maar die we op de dag zelf niet meer konden terugvinden.
Bij het schrijven van dit blog zijn 17 presentaties gepubliceerd, helaas nog niet die van België-NL, hoe maak ik verbinding met mijn bestuur en storytelling. De slideshare voor Informatiebeveiliging kans of bedreiging staat er ook nog niet op, de hackdemo die daarin werd getoond is wel gepubliceerd.
Algemene indrukken van het workinprogress kan je lezen in het e-tijdschrift.
Het was een welbestede dag: wat waren jou indrukken en ervaringen en wil je die hier met elkaar delen?
Opmerking
OSLO? Niet te verwarren met een OSLO van een andere 'wereldstandaard' Microsoft http://bit.ly/1ghXPR4
Goed dat er een (ICT) verbinding komt tussen KING en Archief2020 !
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie