KVAN en het Netwerk Digitaal Erfgoed hebben het kennisdocument 'AI en Erfgoed’ gepubliceerd. Het document biedt erfgoedprofessionals een juridisch kader om kunstmatige intelligentie (AI) toe te passen. ‘Met deze publicatie willen we professionals helpen om de kansen van AI te benutten, met respect voor de wet en de rechten van alle betrokkenen,’ aldus de auteurs Maarten Zeinstra en Marianne Loef.
AI transformeert de wereld in rap tempo en ook de erfgoedsector staat voor de uitdaging om deze technologie op een verantwoorde manier te integreren. Van geautomatiseerde taken tot verbeterde toegankelijkheid en dieper inzicht in collecties, AI biedt talloze mogelijkheden voor de sector. Tegelijkertijd roept het gebruik juridische vragen op over auteursrecht, databankenrecht, privacy en de AI-verordening. Daarnaast is er onduidelijkheid rondom tekst- en datamining van erfgoedcollecties voor het trainen van kunstmatige intelligentie.
Het Kennisdocument ‘AI en Erfgoed’ is bedoeld als referentiedocument voor de sector en biedt concrete handvatten om deze uitdagingen aan te gaan.
Het behandelt onderwerpen als: • Toepassingen van AI in de erfgoedsector: digitalisering, toegankelijkheid en meer. • Juridisch kader: de AI-verordening, Archiefwet, Auteurswet, Databankenwet en de AVG. • Praktische casussen: hoe ga je in de praktijk om met AI en de besproken wetten?
Het document komt voort uit een brede samenwerking in het erfgoedveld. Zo hebben collega’s vragen en casussen ingestuurd. En vroege lezers hebben suggesties en opmerkingen gegeven. Het Kennisdocument ‘AI en Erfgoed’ is beschikbaar onder eenCreative Commons-Naamsvermelding 4.0-licentie.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie