Jaarcongres KNVI | NGi-NGN | NVBA | SOD op 12 november

Op 12 november organiseren de vakverenigingen KNVI | NGi-NGN | NVBA | SOD in NBC Congrescentrum Nieuwegein het Jaarcongres ’Over de grens’.* In de ochtend is er een gemeenschappelijk programma met onder andere een keynote van schrijver/journalist Erwin Witteveen en de uitreiking Victorine van Schaick Prijs 2015. Daarna is er de keuze uit 10 tracks. De dag sluit af met de paneldiscussie "Achter de horizon”, waarin 5 opinieleiders discussiëren over de toekomst van het informatievak, hoe de industrie daarop inspringt en welke competenties en vaardigheden we van de informatieprofessional in de toekomst mogen verwachten.
Track 1 - Het paspoort (Ontdek de ware informatieprofessional)
Hoe beschrijf jij jouw baan als iemand je vraagt wat voor werk je doet? Werk je met boeken, databases, websites, big data of mensen? Eric de Vries, Jan van der Bel en Lex Schampers belichten de verschillende aspecten van het vak om een antwoord te vinden op de vraag: wil de echte informatieprofessional opstaan? Discussieer met ze mee over wat er in jouw paspoort moet komen te staan.
Track 2 - Avontuur (The future is now)
Elke dag spelen er nieuwe ontwikkelingen in ons vak en in de maatschappij. Hoe speel je samen met je organisatie in op die snelle veranderingen? Welke lessen kun je leren uit het verleden en heden om beter grip te krijgen op de toekomst? In vier inspirerende sessies wordt er over de grens gekeken, gaat het over innovatief Doen en de meerwaarde daarvan voor de Bibliotheek, de financiering van de Bibliotheekorganisatie van de toekomst en over de kracht van duurzame samenwerking met een nieuw business-model.
Track 3 - Toegang (Linked, open en big data)
Big data. Linked open data. Je hebt vast wel eens gehoord van die termen maar wat is het nou precies? Wat betekent het voor jou als informatieprofessional en voor de organisatie waar je voor werkt?
Track 4 - Wereldreis (Wereldreis met Wikipedia in de FryskLab-bus)
Bibliotheken zijn al lang veel meer dan alleen de plek om informatie te consumeren. Met bibliotheeklabs bieden ze gebruikers ook mogelijkheden en tools om kennis te produceren. Wat betekent dat voor de bibliotheekmedewerkers die creërende gebruikers willen begeleiden? Bereid je voor op een wereldreis langs bibliotheektransformatie, leren schrijven van Wikipedia-artikelen en de FryskLab-bus.
Track 5 - Smokkelaarsroute (Wereldwijd kennis delen)
Kennis en ervaringen uitwisselen. Iedereen heeft het er al jaren over maar elke informatieprofessional weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. Hoe doen internationale organisaties zoals IFLA, IBFD, The European Library en de Leprastichting dit eigenlijk? De sprekers lichten toe hoe zij essentiële kennis delen binnen hun organisaties, met het grote publiek en over de landsgrenzen heen. Welke tips hebben ze voor jou en welke tips kun jij aan hun geven?
Track 6 - Douane (Digitale dark age)
Kostbare digitale informatie dreigt van het internet te verdwijnen. Met name uitingen op sociale media, die veel zeggen over trends in de samenleving en nieuwsgebeurtenissen zijn op den duur mogelijk niet meer beschikbaar voor het publiek of historisch onderzoek. Ondanks het bewustzijn van dit gevaar lijkt het probleem niet onder controle. In deze track gaan we in op de huidige situatie, wat deze veroorzaakt en wat de oplossingen zijn. Je verlaat de track met kennis, inzicht en vaardigheden om aan de dark ages van het digitale tijdperk te ontsnappen.
Track 7 - Visum (Young Talent)
Informatiespecialist word je niet zo maar, daar moet je wel iets voor kunnen! Dat is precies wat de deelnemers aan het KNVI Young Talent programma willen laten zien op het KNVI congres. De middag is gevuld met korte (Pecha Kucha) presentaties van Young Talents over hun innovatieve en bijzondere projecten. Vraag je visum aan voor een bezoek aan deze track en discussieer mee.
Track 8 - Drielandenpunt (Digitale overheid)
In de aanloop naar de ‘Digitale Overheid 2017' worden organisaties overspoeld met handreikingen, richtlijnen, normen en kaders. Dit allemaal om organisaties te helpen. Dat was in principe de bedoeling. Maar in de praktijk blijkt dat veel organisaties de draad te zijn kwijtgeraakt. Resultaat: organisaties beginnen er niet aan. En 2017 komt redelijk snel dichterbij. Deze track maakt de deelnemers wegwijs in de jungle van de richtlijnen. In 4 workshops wordt duidelijk gemaakt wat de verschillende richtlijnen, handreikingen en voorschriften precies betekenen en wordt een start gemaakt met het toepassen.
Track 9 - Wachtwoord (Meten is weten)
Informatie online beschikbaar maken is één ding, er achter komen of en hoe die informatie vervolgens geraadpleegd wordt, dat is een stuk ingewikkelder. Het geheime wachtwoord is ‘webanalyses’. Met webanalyses kun je achterhalen wie welke informatie bekeken heeft maar ook leren hoe je die informatie beter kunt presenteren. Aan de hand van diverse cases worden de geheimen over het gedrag van je gebruikers onthuld.
Track 10 - Hack je professionele leven (Life hacking lab)
GO opleidingen verzorgt een ‘Life hacking’ lab. Gedurende sessies van 20 tot 30 minuten maken de deelnemers op praktische wijze kennis met (informatie) tools / apps, die het ‘leven’ van een informatiespecialist vergemakkelijken. In hoog tempo worden zij geleid door handige (en gratis) applicaties om bijvoorbeeld een video-instructie te maken, een infographic te ontwerpen of informatie te verspreiden.

Weergaven: 161

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden