NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Eind oktober heeft het College van B en W van de gemeente Leeuwarden de inhoud van bijgaand document vastgesteld (vergadering 27 oktober 2015, nr. 10). Dit document is te beschouwen als intern referentiekader om het digitaal werken mogelijk te maken.
InformatiebeheerBelangUitgangspunten_20151008.pdf
Zie ook dit citaat uit de ambtelijke toelichting bij het Collegebesluit:
Citaat uit de ambtelijke toelichting:
Aanleiding
De komende maanden zal het Platform Digitaal Werken (PDW) in de gemeentelijke organisatie (verder) worden uitgerold. Zoals de naam al aangeeft is een van de doelen het mogelijk maken van het volledig digitaal werken waarbij papier als primaire informatiedrager zijn functie gaat verliezen. Digitaal werken betekent ingrijpende veranderingen op het terrein van:
Het moment van implementatie van het PDW is daarom het moment om de Archiefwet met uitvoeringsregels en bijbehorende standaarden en referentiekaders ook in de digitale omgevingen op aantoonbare wijze te gaan uitvoeren. Bijgaand vast te stellen document ‘Informatiebeheer – Belang en uitgangspunten’ levert daarvoor het fundament.
Doel en bereik
Het doel en toepassingsbereik van het bijgevoegde document ‘Informatiebeheer – Belang en uitgangspunten’ is meervoudig:
Opmerking
Dit is eigenlijk een kwestie van afstemming en architectuur en gaat om de positionering van een centraal systeem ten opzichte van andere systemen. Het centrale systeem bestaat uit functionaliteiten voor de ondersteuning van processen, projecten en andere activiteiten, een centrale catalogus en een kwalitatief goede voorziening voor de opslag van de bijbehorende gegevens en documenten (digitale bewaarplaats).
Uitgangspunt is dat het centrale systeem leidend is en dat als gevolg daarvan onderliggende systemen waaronder e-mail als hulpadministraties beschouwd kunnen worden. Primaire bewaring vindt plaats in de centrale omgeving, volgens de huidige gemeentelijke selectielijst uit 2012 kunnen de hulpadministraties na 7 jaar weg. Dit natuurlijk met uitzondering van nader te bepalen registraties. Het centrale systeem moet 100% NEN 2082 compliant en ingericht zijn en ook constant daarop getoetst worden. De ‘onderliggende’ systemen moeten daarnaast ook van de nodige RM-functionaliteiten voorzien zijn om de kwaliteit van de informatie te kunnen waarborgen en gecontroleerde vernietiging mogelijk te maken.
In de kern lijkt dit op het secretariemodel uit de 'papieren wereld'. Een bij een secretarie binnengekomen verzoek werd om ‘bericht en raad’ doorgestuurd naar een uitvoeringsdienst. Op dat niveau werd vervolgens een besluit voorbereid en voor vaststelling naar de secretarie doorgestuurd. Op dat niveau werd vervolgens de zaak afgehandeld. Gevolg was dat de informatie op twee plekken terug te vinden was. In het kader van afstemming werd/wordt veelal de inhoud van dienstarchieven vernietigd omdat de secretarie als bewaarniveau fungeert.
Voorwaarden
- beschreven en vastgesteld
- toetsbaar en getoetst
Voordelen
- probleem met zogenaamde e-mail archivering is opgelost
- preservering van onderliggende systemen kan beperkt blijven tot een minimum
Zie ook: http://labyrinth.rienkjonker.nl/image/afstemmen-en-architectuur
Dank Rienk voor delen.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie