Website KING
Vanaf november 2018 wordt het voor gemeenten verplicht om e-facturen te ontvangen en te verwerken. Gemeenten hebben behoefte aan meer inzicht in de impact van e-factureren op de gemeentelijke uitvoeringspraktijk en welke stappen concreet genomen moeten worden.
In 2013 is er al een impactanalyse gedaan naar e-factureren. In de tussenliggende periode zijn er ontwikkelingen geweest die mogelijk van invloed zijn op de implementatie en adoptie van e-factureren.
Daarom heeft VNG/KING een gedegen verkenning gedaan naar de impact van e-factureren. Hierin is beschreven wat er allemaal komt kijken bij het implementeren van e-factureren. Het is echter geen implementatiehandleiding. De impactanalyse e-factureren helpt u verder om inzicht te krijgen in het speelveld en helpt u ook om aan de slag te gaan met e-factureren.
Belangrijkste conclusie is dat de gemeente verder kijkt dan alleen implementatie en ook de achterliggende processen aanpast en stimuleert dat zo veel mogelijk bedrijven ook daadwerkelijk e-facturen gaan versturen. Het is daarom aan te raden om niet alleen de techniek binnen de scope van het project e-factureren te plaatsen, maar ook het proces én de adoptie / het gebruik. De implementatie van e-factureren bij gemeenten wordt dan wel complexer en daarmee wordt ook de behoefte aan implementatie-ondersteuning groter.
Voor implementatieondersteuning kunnen gemeenten terecht bij PIANOo. Het programmabureau dat gemeenten, waterschappen en provincies ondersteunt bij de implementatie van e-factureren.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie