NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Nederland kent een sterk coöperatief verleden. De coöperatie is een vorm van zelforganisatie van producenten of verbruikers, gericht op het vergroten van economische macht en het behalen van schaalvoordeel. Een goed voorbeeld uit het verleden vormt de geschiedenis van woningbouwverenigingen. Zoals bekend wordt de gemeentelijke ict-markt gedomineerd door twee leveranciers: PinkRoccade en Centric.
De Volkskrant bericht vandaag over de plannen van drie gemeenten Eindhoven Woerden en Boxtel om op ICT coöperatief samen te werken. In gemeenteland kennen we hiervoor het model van de gemeenschappelijke regelingen en sinds dit jaar de bedrijfsvoeringsorganisatie. De gemeenten verwachten geen grote besparingen op ICT te kunnen bewerkstelligen, maar hopen wel het monopolie te doorbreken. Hoe deze gedachte zich verhoudt tot cloud-oplossingen wordt niet in de Volkskrant vermeld, wel dat de software eigendom moet worden van gemeenten.
Een quote uit het artikel wil ik je niet onthouden:
Jaap Haenen, chief information officer van de gemeente Eindhoven: 'Het is toch raar dat je met 393 gemeenten 393 keer het min of meer zelfde ding zit te doen. Dat kost heel veel tijd en energie. Dus je zoekt naar standaardisatie en uniformering om op lagere kosten te komen.
http://www.volkskrant.nl/tech/gemeenten-willen-ict-onderbrengen-in-...
Opmerking
Het is denk ik niet de bedoeling om als gemeente in eigen beheer software ontwikkelen. Dat kun je beter overlaten aan professionele partijen. Peter Schuttevaar maakte op LinkedIn daarover een mooie vergelijking:
"Ik zie een overheid voor me die haar ICT infrastructuur als een publiek werk gaat zien. Als een gemeenschappelijk bezit van alle burgers. Zoals men wegen voor algemeen gebruik aanlegt en onderhoud, zo moet dat ook met ICT gebeuren. De leveranciers mogen dan constructie- en onderhouddiensten leveren. Maar zeker geen eigenaar blijven van het geleverde. Ik pleit dus voor een radicale overstap naar Open Source en naar het activeren van eigen communities die een dergelijke Open Source Overheids Infrastructuur verder ontwikkelen. Wellicht iets voor de VNG om te coördineren?"
De coöperatie waar Boxtel, Eindhoven en Woerden hun hoop op zetten gaat uit van een belofte om op termijn het eigenaarschap van de software over te dragen aan de gemeenten. Van een belofte moet je altijd maar afwachten of die ook wordt nagekomen. Het is effectiever om gelijk vanaf de start te werken met open source. Dan is er geen discussie meer over eigenaarschap en gebruiksrecht.
Mooi voorbeeld, Jean-Luc.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie