NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Opmerking
Frank, de scriptie is te vinden bij deze link: https://scripties.uba.uva.nl/search?id=c3040418
Dank voor je reactie, ik ben zelf benieuwd naar de scriptie. Een tijdje geleden ben ik door Tobias van der Knaap benaderd.
Mijn eerste opmerking lijkt verwijderd te zijn...ik verwees naar een toevoeging aan de discussie over "transparency by design". De ogenschijnlijke white box (transparante werking) van het kraamzorg proces.
Belangrijk daarbij is de noodzakelijk rust en vertrouwen die nodig is in de eerste week na de bevalling. Dit eist een mate van transparantie van het proces/algoritme voor zowel medewerker als het gezin.
Dus wat maakt dat je wilt dat algoritmes eerlijker/transparanter zijn. Dat is dus sterk afhankelijk van de context, maar lijkt terug te voeren op een gevoel van onbehagen en of zelfs onrecht.
En aanvullend, wanneer zijn ze eerlijk? Kan dat eigenlijk wel? Meer belangrijk is dan wanneer zijn de duidelijk genoeg om ze te vertrouwen. Dat laatste kun je soms ook afleiden aan de consistentie van het resultaat wat algoritmes produceren. Vaak is het zo, dat als deze resultaten niet consistent lijken of zijn, er een onbehagen gevoeld wordt en men om meer vertrouwen (transparantie) gaat vragen. Wat ik ook terecht lijk terug te lezen in het artikel, is de roep om beter vooraf hierover na te denken...dus een soort van "transparantie by design". Maar let op, transparant hoeft niet te betekenen dat het altijd eerlijk is...en dan komt dus het ethische aspect erbij.
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie