In een wereld die steeds meer afhankelijk wordt van digitale informatie, rijst de vraag: hoe kunnen we ervoor zorgen dat onze waardevolle gegevens niet alleen vandaag, maar ook in de verre toekomst toegankelijk én bruikbaar blijven?

Het eArchiving-initiatief van de Europese Commissie biedt een antwoord op deze uitdaging. Het gaat om een sterke samenwerking tussen technologische partners dat een kader schept voor duurzame en toekomstbestendige digitale archivering, zo leren we uit een babbel met Gregor Završnik tijdens de afgelopen IT Press Tour waarop Data News aanwezig was. Završnik is de CEO van de Sloveense geospatial dataspecialist Geoarh én ook lid van de EU Digital Archiving group.

‘Digitale gegevens zijn kwetsbaar, ze zijn vergankelijker dan we misschien beseffen’, zegt Završnik. ‘Technologische veranderingen, zoals verouderde bestandsformaten en software, kunnen de toegang tot gegevens in de toekomst belemmeren. Bovendien kunnen digitale gegevens gemakkelijk verloren gaan door hardwarestoringen, cyberaanvallen of menselijke fouten. Zonder adequate archiveringsstrategieën lopen we het risico dat waardevolle informatie voorgoed verloren gaat’, schetst de man de uitdaging waar we voor staan.

Verder lezen bij de bron: https://datanews.knack.be/analyse/achtergrond/hoe-bewaar-je-data-vo...

Weergaven: 47

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden