Handreiking Handboek kwaliteitszorg informatiebeheer

Vanaf Shared Services Netwerk Twente

Een Twentse bouwsteen voor succesvol informatiebeleid is nu voor iedereen beschikbaar

Als spin off van het SSNT project DIV, heeft  een aantal Twentse gemeenten, Regio Twente  en het Waterschap Vechtstromen een handreiking voor een Handboek Kwaliteitszorg informatiebeheer ontwikkeld, mede ten behoeve van het self-assessment (audit) in het kader van het Interbestuurlijk toezicht (IBT) op het informatiebeheer.

Het project om te komen tot een handreiking kwaliteitszorg  is gestart op initiatief van de gemeenten Enschede en Losser en besproken bij SSNT in de projectgroep “Met DIV weet je meer” en daarmee uitgegroeid tot een samenwerking van zeven organisaties, nl naast Enschede en Losser, de gemeenten Almelo, Borne en Hof van Twente, Waterschap Vechtstromen en Regio Twente.Na de afronding is het document gedeeld met de Provinciaal Archief inspecteur.Voor Nederland is de handreiking een uniek resultaat, waarvoor ook vanuit Den Haag (OCW) belangstelling is getoond.

De handreiking is nu voor iedereen beschikbaar.

Weergaven: 1791

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Bianca Kooijman op 11 Januari 2022 op 10.44

Hoi Leon,

oke, ik zie nu pas dat het van 2015 is.

Ik kon het via google ook niet traceren.

Toch bedankt voor je snelle reactie.

Mvg,

Bianca Kooijman

Reactie van Leon van Oosterom op 11 Januari 2022 op 10.38

Hoi Bianca,

Het was ook een link daterend uit 2015 naar de betreffende handreiking op het netwerkt van SSNT, klaarblijkelijk is die link niet meer valide en ik kan het betreffende bestand ook niet via Google traceren. 

Mocht ik nog iets tegenkomen, dan meld ik het hier.

mvg

Leon van Oosterom

Reactie van Bianca Kooijman op 11 Januari 2022 op 10.12

Hoi Leon,

Ik krijg de melding dat het bestand niet beschikbaar is?

Mvg,

Bianca Kooijman

Reactie van Marco Klerks op 13 Augustus 2015 op 12.42

@Jean-Luc, ik ben benieuwd naar jullie aanpak. Dat klinkt als iets waar wij misschien uit kunnen "jatten", dus inderdaad graag tzt delen! ;-)

Reactie van Henk Sligman op 13 Augustus 2015 op 8.49

Een hele mooie handreiking, n.m.m. heel goed bruikbaar voor alle organisaties met een publieke taak.

 

Reactie van Leon van Oosterom op 12 Augustus 2015 op 17.32

@Jean Luc, Uit de controle op de volledigheid van een "zaak" en de controle of alle documenten in het DMS zijn gearchiveerd volgt volgens mij automatisch of alle koppelingen nog wel goed werken. Voor het overige lijkt me dit inderdaad een issue voor de kwaliteitszorg van ICT functioneel applicatiebeheerders.

Ik heb net even vlug gekeken van waaruit je opmaakt dat dit onder DIV uitgevoerd moet worden, zo had ik het niet gelezen. Ik denk ook dat de verantwoordelijkheid voor registraties in de lijn belegd kan zijn. vergeet niet dat dit een werkend kwaliteitshandboek van WSRL is en dus hoeft niet alles voor iedereen hetzelfde eruit te zien.

heb ik je vraag hiermee beantwoord?

Reactie van Marjolein van der Boom op 10 Augustus 2015 op 8.36

Hoi Leon/auteurs,

Wat fijn om eens een concrete handreiking kwaliteitszorg mbt informatiebeheer te lezen. Er is nog weinig concreets op dit gebied gerealiseerd. Ikzelf ben ook bezig met het opzetten van een kwaliteitssysteem bij een universiteit. Ik ga met interesse deze handreiking doornemen.

Dank alvast voor het delen!

Reactie van Leon van Oosterom op 7 Augustus 2015 op 11.49

Hoi André,

Ik vond het ook een mooie en bruikbare handreiking.

Eerlijk gezegd ben ik nooit zo'n voorstander geweest van het verplicht stellen van herstellen van fouten als onderdeel van een steekproef. Ik heb dat altijd een actie voor de bühne gevonden. Immers wanneer een steekproef gebaseerd is op bijvoorbeeld 3%, dan betekent dat dat 97% van de fouten blijven zitten. De rol van de kwaliteitscontroleur moet in mijn ogen die van controleur blijven om vast te stellen dat een productie (deellevering of dagproductie) al of niet aan de toegestane fouttolerantie voldoet. De analyse van de fouten is veel belangrijker, zijn het incidenten en kunnen we ze voorkomen.

Overigens gaf Marco op twitter de zeer bruikbare suggestie bij vragen Karin Holsink van gemeente Enschede te contacten.

Reactie van André Plat op 7 Augustus 2015 op 11.21

Hoi Leon/auteurs,

 ik reageerde gisteren al even op het twitterbericht.

Mooie handreiking, hulde!

In bijlage 3 zou ik nog opnemen dat er herstel moet plaatsvinden bij onvolkomenheden (principe uit ISO 9000 serie: controleren fout signaleren, herstelkans geven en rapporteren/aanbevelingen doen/afspraken maken  over procesverbeteringen).

Een andere vraag was de relatie met ISO 303001, ik zie dat als pas toe of leg uit. Ik kan niet goed herleiden of eea is toegepast en al helemaal niet een afwijking op de toepassing.

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden