Bron Binnenlands Bestuur
Forum Standaardisatie heeft organisaties waaronder gemeenten uitgenodigd om nieuwe open ICT-standaarden of nieuwe versies ervan aan te melden. Ook is het mogelijk om een verwijderingsverzoek van een standaard door te geven.
Pas toe of leg uit-lijst
Aanmelden kan nog tot en met vrijdag 28 april 2017, zo meldt Forum Standaardisatie op zijn website. De huidige open standaarden zijn opgenomen ‘pas toe of leg uit’-lijst van het Forum Standaardisatie. ‘Open ICT-standaarden ondersteunen gegevensuitwisseling tussen ICT-systemen en verbeteren de digitale communicatie tussen overheden onderling en tussen overheid, bedrijven en burgers. Om het gebruik van ICT-standaarden te bevorderen is het voor overheden verplicht om bij aanschaf van ICT-producten en diensten te kiezen voor open standaarden.’ Het Nationaal Beraad Digitale Overheid gaat zich na november 2017 uitspreken over welke standaarden wel en niet worden opgenomen. Voorafgaand worden deze door het beraad getoetst.
Beveiligingsstandaarden e-mail
Binnenlands Bestuur deed in juni onderzoek naar de toepassing van verplichte beveiligingsstandaarden voor e-mail bij vijftig gemeenten. Slechts drie voldeden aan de moderne standaarden waaronder STARTTLS en DANE. Criminelen kunnen worden daardoor niet optimaal belemmerd met phishingmails. Diverse gemeenten zijn slachtoffer van phishing geweest en het aantal overheden dat er door getroffen wordt groeit.
Adoptie-impuls
Het Nationaal Beraad Digitale Overheid besloot later dat jaar om de lijst met open standaarden voor e-mail aan te vullen. Nieuw aangekochte of ontwikkelde e-mailsystemen bij gemeenten en andere overheden moeten voortaan voldoen aan de e-mailbeveiligingsstandaarden STARTTLS en DANE. Deze gaan afluisteren en manipuleren van mailverkeer tegen. Voor de standaarden is door het Nationaal Beraad bovendien een adoptie-impuls afgesproken met als streefbeeld dat deze uiterlijk eind 2017 zijn geïmplementeerd.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie