GELDERLAND MAAKT TOCH OUDE DOCUMENTEN OPENBAAR

Bron: Website Binnenlands Bestuur

Er was een rechtszaak voor nodig en er gingen jaren overheen, maar Gelderland is overstag. Informatie uit het oude Stateninformatiesysteem SIS wordt openbaar gemaakt. Deze documenten waren niet meer bereikbaar en daarop besloot een Statenlid naar de rechter te stappen. De rechter verklaarde het beroep gegrond en bepaalde dat de provincie een nieuwe uitspraak moest doen.

Beperkte groep

Het college van Gedeputeerde Staten besloot in augustus 2017 het Wob-verzoek van Statenlid Luuk van der Veer (Partij voor de Dieren) af te wijzen. Hij wilde dat de documenten van vóór 2013 openbaar zouden worden. Die waren jarenlang vrij toegankelijk geweest via de website, maar sinds de provincie op een ander automatiseringssysteem was overgegaan, waren ze alleen nog toegankelijk voor een beperkte groep medewerkers.

 

Onbevoegd

GS wezen het verzoek af omdat de informatie al openbaar zou zijn - wie het wilde, hoefde het maar op te vragen. Van der Veer maakte bezwaar en dat bezwaar werd gegrond verklaard door de commissie Rechtsbescherming, maar die verklaarde ook dat GS dit besluit onbevoegd hadden genomen omdat Provinciale Staten over dit Wob-verzoek gaat. In januari 2019 wezen zij het Wob-verzoek af.

 

Beroep

Van der Veer voerde daarop aan ‘dat de informatie niet openbaar is, omdat documenten niet direct toegankelijk zijn voor een ieder, zoals voorheen’, schrijft de rechtbank in de uitspraak. ‘De documenten worden niet zonder meer aan de verzoeker verstrekt; na een verzoek verwijdert verweerder eerst de persoonsgegevens en niet duidelijk is voor welke documenten dat geldt.’ De rechtbank verklaarde het beroep gegrond.

 

Voor iedereen

Naar aanleiding van de uitspraak besloten Provinciale Staten woensdag om ‘binnen zes maanden na de datum van dit besluit alle stukken vanaf 2012 terugwerkend naar 2003 geanonimiseerd en voor iedereen toegankelijk beschikbaar te maken in SIS, met uitzondering van brieven van derden’, staat in het ontwerpbesluit.

 

Medelijden

Van der Veer is blij dat er ‘een positief besluit is’. Hij denkt wel dat er een duidelijk beleid moet zijn voor het toegankelijk houden van oudere documenten en het archiveringsproces. ‘De Gelderse griffie kent ook geen dossiernummer, zoals dat bij Tweede Kamerstukken gebruikelijk is. Ik heb medelijden met inwoners van Gelderland die in het Gelderse Stateninformatiesysteem wat proberen te vinden.’

Weergaven: 109

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden