Kranten berichten over het misbruik door wethouder Ton Verachtert van de Maasdrielse gemeentelijke basisadministratie (GBA) voor verkiezingsdoeleinden. Zijn partij Samen Sterk Maasdriel stuurde een wervingsbrief aan alle inwoners van Maasdriel. De brief was ondertekend door Verachtert, in zijn functie als wethouder, en voerde het adres van het gemeentehuis. Na onderzoek van de gemeente bleek het gebruik van de GBA ongeoorloofd, aldus burgemeester Ada Boerma. Ze adviseert de gemeenteraad een onafhankelijk onderzoek te laten doen.
Het is een bekend 'voordeel' van digitale informatie, eenmalige registratie, meervoudig gebruik. Vanwege de aard van het GBA is er bij veel gemeenten vaak veel aandacht voor de informatiebeveiliging. Het GBA kan en wordt gekoppeld aan andere gemeentelijke basisregistraties zoals de BAG. Deze week is overigens de aanbesteding gestart ten behoeve van de modernisering van het GBA.
Wat de case met de Kerkdrielse wethouder in mijn optiek zo interessant maakt, is de vraag dat ondanks beveiliging toch een oneigenlijk gebruik heeft kunnen plaatsvinden. Het druist niet alleen tegen de Wet Bescherming Persoonsgegevens. Bedreigingen komen niet alleen van buiten, intern moet je goede afspraken wie en hoe geautoriseerd wordt. Het is bekend fenomeen dat bij grote winkels met de name het winkelpersoneel een groot risico vormt. Informatiebeveiliging hoort standaard bij elek procedure als aandachtspunt te worden meegenomen.
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie