NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Gisteravond werd ik verrast door een appje van een collega. Het Finse parlement heeft zojuist een wet aangenomen waarin bepaald is dat bij iedere bouwvergunning die gaat over meer dan een simpel woonhuis, verplicht een IFC model aangeleverd moet worden. Even een korte toelichting voor eenieder die niet weet waar dit overgaat: IFC is een openformat database, waarin een driedimensionale weergave wordt gegeven van het gebouwde/nog te bouwen object met aanvullende informatie over de te gebruiken materialen en hun eigenschappen en/of planningen, energiegebruik, kosten en wat er allemaal nog niet meer komt kijken bij een bouw. (Bij een bouwvergunning zullen de kosten en planningen zeer waarschijnlijk niet worden aangeleverd.) Dit digitaal bouwen is ook wel bekend onder de naam Bimmen. (Bouw informatie Model of de tegenwoordig meer in zwang zijnde term Bouw Informatie Management. Een term die de lading beter dekt.)
Waarom is dat zo’n goed nieuws? En waarom plaats ik dit hier en niet alleen op de appgroep Bouwdelta, waar de koplopers van de digitalisering van de bouw elkaar ontmoeten? Om met het eerste te beginnen: dit besluit is een stevig antwoord op de macht van de grote techbedrijven die ook in de bouwwereld actief zijn. Het laat zien dat als je kiest voor (internationale) structurele samenwerking (in de internationale wereldwijde community Building Smart een samenwerking tussen overheden en bedrijven) je open standaarden zodanig kunt doorontwikkelen dat het een echt serieus alternatief is voor de door de techbedrijven opgelegde venderlocksystemen.
Ten tweede waarom hier? Als nu Finland kiest voor verplichte aanlevering van gegevens in dit open formaat voor zoiets gangbaars als een bouwvergunning. Het Zweedse archief deze standaard al geaccepteerd heeft als een formaat dat zij accepteren en hierop de samenwerking zoeken met de Zweedse rijkswaterstaat, hoe staan wij er dan voor? En is onze (informatiebeheer)gemeenschap voorbereid als de Nederlandse overheid besluit haar noordelijke collegae te volgen?
Er zijn de komende maanden verschillende momenten waarop je deze kennis hierover kunt bijspijkeren, oa. Bij GRIP in april waar een webinar over dit thema te volgen is. En wij zijn een coalitie van archivarissen, dataspecialisten, data-architecten én bouwkundigen, zowel beheerders als ingenieurs en aannemers, maar ook met universiteiten, zowel Technische Universiteiten als opleidingen Archivistiek bezig om na te denken en stappen te zetten om toekomstig hergebruik van deze data te kunnen borgen. En hierbij is ieders bijdrage van harte welkom. Welkom, omdat het ons allemaal aangaat en je er niet komt met alleen koplopers. Nieuwsgierigheid volstaat. Voel je vooral welkom en neem contact op.
Opmerking
Het webinar waar Theo naar verwijst is een onderdeel van de 7e week van grip op informatie. Het gehele programma en het aanmeldformulier is te vinden via Week van Grip op Informatie | VNG
© 2025 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie