Doorbraak: Googelen door archieven dichterbij dan verwacht

Bron website netwerk oorlogsbronnen

 De mogelijkheid om te Googelen door archiefdocumenten is dichterbij dan verwacht. Dat blijkt uit het eindrapport van het project Full Automatic Archival Access (FAAA) of Volautomatische Archiefontsluiting. Daarin is onderzocht in hoeverre nieuwe digitale technieken ingezet kunnen worden om archieven digitaal en op documentniveau doorzoekbaar te maken. Vier van de vijf woorden zijn juist herkend door de OCR- en NER-software.

Casus is een kleine selectie uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR; Nationaal Archief) geweest. Projectpartners Netwerk Oorlogsbronnen, Centre for Language and Speech Technology, Nationaal Archief en IMPACT Centre of Competence zijn blij verrast met het resultaat.

Reguliere lay-out

In de pilot is 81% van de woorden in de testdocumenten juist herkend door software. Dat betekent dat het voor een bepaald soort getypte of hybride tekstdocumenten met een reguliere lay-out, mogelijk is om ze – met een acceptabele foutmarge – automatisch, digitaal doorzoekbaar te maken. Een reguliere lay-out wil zeggen rechte regels, regelmatige inktdikte en duidelijk contrast tussen tekst en achtergrond.

Het project bestond uit twee stappen. Eerst zijn de circa honderd documenten uit het CABR door middel van Optical Character Recognition (OCR)-software machine leesbaar gemaakt. Vervolgens kreeg de OCR-tekst een kwaliteitsverbetering door gebruik van Named Entity Recognition (NER)-software. Deze software selecteert plaatsnamen, personen en organisaties en verbetert ze waar nodig.

Digitaal bevragen

Een sprong voorwaarts in de toegankelijkheid van archieven, die momenteel vooral op collectie of sub-collectie niveau doorzoekbaar zijn en vrijwel nooit op document niveau. Programmadirecteur Netwerk Oorlogsbronnen Puck Huitsing: “Het automatisch digitaal doorzoekbaar maken van archieven biedt veel nieuwe mogelijkheden voor onderzoekers. Historische collecties kunnen bevraagd worden op een manier die in de papieren wereld niet mogelijk is”.

Het project Volautomatische Archiefontsluiting is mogelijk gemaakt door Archief2020, BRAIN, VSBFonds, VFonds en het Ministerie van VWS. Het eindrapport en de deelrapporten zijn gepubliceerd via de website van Netwerk Oorlogsbronnen. De projectresultaten zijn in oktober gepresenteerd tijdens de succesvolle studiedag ‘Googelen door archieven’.

EINDRAPPORT

VERSLAG STUDIEDAG

Weergaven: 239

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden