Digitale organisatie en het meerkoppige monster van ICT-implementatie

ICT-implementatie is een geldverslindend, demotiverend en vooral ook ontregelend, meerkoppig monster dat aan de ene kant gebruikers vermaalt en aan de andere kant schijt op de grote hoop. Overdreven hoor ik u zeggen? De Rijksoverheid alleen al raakt jaarlijks 4 tot 5 miljard euro kwijt aan ICT-projecten die mislukken, bleek onlangs uit het onderzoek van de tijdelijke ICT-commissie van de Tweede Kamer. Met name de grote projecten vanaf 7 miljoen euro hebben een slagingspercentage van slechts 7 procent (sic!). Van alle projecten is maar 30% succesvol. Verder zijn budgetoverschrijdingen, vertragingen of een slechte performance aan de orde van de dag. Je kunt bijna niets anders dan concluderen dat gebruikers en opdrachtgevers de dupe en consultants, ontwikkelaars en softwareleveranciers de lachende derden zijn.

Volgens deskundigen ligt de schuld van dit miljardenverlies niet eens bij technologie sec. Juist de menselijk kant van ICT-implementatieprojecten faalt. Er zijn vaak (te) veel partijen betrokken, de benefits zijn onduidelijk, leveranciers onderschatten de complexiteit van de vraag, het projectmanagement is onvoldoende geschoold, de ICT-projecten zelf zijn te omvangrijk.

De gevolgen zijn vaak ontluisterend. Vertragingen in de oplevering van ICT-projecten leveren de softwarebedrijven juist geld op in plaats van een boete, zo leert het onderzoek naar ICT in de overheid. Vaak ook is onduidelijk wat moet worden opgeleverd omdat de beschijvingen te algemeen of abstract zijn. Informatie over slecht lopende projecten bereikt in veel gevallen ook niet de ambtelijke of politieke top. Waardoor projecten weer onnodig worden vertraagd en duurder worden. Om over functionaliteiten maar te zwijgen. Gebruikersgemak wordt in veel gevallen gebruikersongemak.

Waar het in dit soort projecten vaak mis gaat is gebrek aan specialistische kennis om goed te kunnen sturen en te controleren. Met name de communicatie tussen gebruiker, organisatie en leverancier moet beter op elkaar worden afgestemd. Probeer de complexiteit terug te brengen, bijvoorbeeld door grote projecten op te delen in kleinere. Wees duidelijk over de verantwoordelijkheidsstructuur. Stel bescheidener doelen op. Maar ook: leer van ervaringen van andere projecten.

Het klinkt een beetje als "wij van WC-eend adviseren WC-eend", maar het is een feit dat een kleine investering in bijvoorbeeld onze Mastercourse Digitale Organisatie in Balans een hoop ellende kan voorkomen. De mastercourse is geheel toegespitst op het plannen en uitvoeren van klein- en grootschalige ICT-projecten. Het biedt een uitgebalanceerde blauwdruk voor ICT-projecten om de drie componenten mens, organisatie en technologie met elkaar in evenwicht te brengen. Kosten? Een investering van slechts € 4.250,-. Op een projectbudget van een miljoen is dat nog geen half procent. Een schijntje als dat afzet tegen de mogelijke verliezen van een mislukking.

@adhodstede

De Mastercourse Digitale Organisatie in Balans start op vrijdag 3 oktober en bestaat in totaal uit 10 bijeenkomsten van een dag. Meer informatie vindt u op de website. Ook kunt u de factsheet aanvragen of u direct inschrijven.
Meer weten of dit onderwerp? Bekijk dan ook de Mastercourse Informatie- en Documentmanagement en de Mastercourse Informatiemanagement in Ontwikkeling.

Weergaven: 197

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden