Een van de punten op de ledenvergadering van de VNG komende week is de Digitale Agenda 2020. De Digitale Agenda beoogt de collectieve gemeentelijke aanpak uit te werken op het gebied van dienstverlening en informatiebeleid inclusief een meerjarige projectenagenda, governance en financiering.

Het programma Operatie NUP is in december 2014 beëindigd en de Digitale Agenda kan men als het vervolg beschouwen. 2020 is een populair jaartal in deze, we kennen bijvoorbeeld al Archief 2020, een programma dat eind 2016 eindigt.

Gemeenten willen zich proactief inzetten op de ICT markt  en dat vooral samen doen, aldus een interview met Jan Westmaas, voorzitter van de VNG commissie Dienstverlening & Informatievoorziening, Voorbeelden zijn MijnOverheid en de Berichtenbox, maar ook procesinnovatie zoals de digitale uitgifte van rijbewijzen. (Binnenlands Bestuur 29 mei 2015).</ Hoe deze plannen zich verhouden tot andere programma's zoals Archief 2020 en het thema duurzaamheid is niet bekend.

Link naar voorstel ALV VNG Digitale Agenda 2020, passage voorstel:

A. Een aanpak met bijpassende ondersteuningsorganisatie, waarmee gemeenten steeds meer

gefaciliteerd worden om zelf collectieve projecten te selecteren en tot uitvoering te brengen.

B. Een set projecten die binnen de kaders van de hierboven genoemde aanpak worden

opgepakt. Het komende jaar wordt met deze projecten:

1. De effecten van de informatiesamenleving op de gemeenten in beeld gebracht en met

enkele innovatieve experimenten concreet gemaakt

2. De uitvoeringsprocessen van gemeenten geïnnoveerd door kansen van informatie en

ondersteunende technologie te benutten door*: standaardisatie van dienstverleningsprocessen (denk aan uitgifte rijbewijzen) informatievoorziening het sociaal domein (separaat geagendeerd)

3. De relatie met de nationale Generieke Digitale Infrastructuur geborgd

4. Toegewerkt naar verdere vormen van samenwerking en collectivisering, waarmee de

sturing op gemeentelijke leveranciers wordt versterkt

Weergaven: 393

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 31 Mei 2015 op 12.52
@Marco, geheel mee eens. Wat de beide VNG commissies betreft daar zit inderdaad overlap. Sommige leden van de D @ I nemen deel aan de archiefcommissie VNG om die overlap tegen te gaan en er worden documenten gedeeld.
Reactie van Marco Klerks op 31 Mei 2015 op 12.45

De plannen van het NA en Archief 2020 gaan verder dan het in beheer nemen van reeds opgeleverde producten. Het NA wil ook de rol overnemen van Archief 2020 als katalysator voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten. Denk o.a. aan de koplopers-bijeenkomsten.

Als ik even door de stukken over de Digitale Agenda 2020 blader, dan zie ik dat de VNG een katalysator wil vormen voor nieuwe ontwikkelingen en nieuwe producten rondom dienstverlening en informatiebeleid. De reorganisatie van KING kan daar niet los van gezien worden.

Ik zie voor ons vakgebied twee belangrijke giganten vormen. Aan de ene zijde heb je het archief-netwerk met het NA als verbinder. Aan de andere kant heb je de VNG met ingebakken KING. Het zijn twee vooralsnog gescheiden werelden. De een heeft in ieder geval de ander nog niet genoemd (wel gesproken???).

Vroeg of laat gaan deze werelden elkaar ontmoeten. Als het "laat" wordt, dan gebeurt dit pas bij de individuele gemeenten. Arme DIV-afdelingen die van twee kanten bestookt zullen worden: ICT enerzijds en het Archief anderzijds. Maar ach, dat is eigenlijk ook niet nieuw.

Misschien is hier nog een parallel te trekken. Hoe verloopt tegenwoordig de samenwerking tussen de Commissie Dienstverlening en Informatiebeleid en de Adviescommissie Archieven?

Reactie van Yvonne Welings op 31 Mei 2015 op 11.12
Er zijn inderdaad plannen om producten als het TMLO en de (herziene) handreiking vervanging in beheer te geven bij het Nationaal Archief. Wat is de relatie van de digitale infrastructuur e-depot bijvoorbeeld ? Een ander voorbeeld van samenhang is de waardering en selectie. Zoals Bas Eenhoorn zegt, Thorbecke bestaat niet in de digitale wereld. Keteninformatie is daar een goed voorbeeld van.
Reactie van Marco Klerks op 31 Mei 2015 op 10.47

Over het leven na Archief 2020 wordt al nagedacht. Met name het Nationaal Archief zal hier een belangrijke rol in spelen. Wat ik parallel aan deze ontwikkeling ook spannend vind, is het nieuwsbericht dat KING wordt ondergebracht bij de VNG. Het landelijk speelveld verandert.

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden