Denktank Toekomstgericht Informatiebeheer

Er is in de hele overheid, van hoog tot laag, sprake van een groot en structureel gebrek aan bewustzijn, aandacht en kennis ten aanzien van het belang van informatie, informatiemanagement en informatiebeheer. Daar ligt de kern van het probleem, en daar ligt ook het begin van een oplossing ervan. Bij het inrichten van samenwerkingsprocessen moet informatiebeheer het vertrekpunt zijn, niet het sluitstuk. Het idee is ontstaan tijdens de twee daagse werkshop van VNG. Meerdere collega's hebben aangegeven behoefte te hebben aan een Denktank, omdat er op dit moment een hoop gaande is en iedereen verschilt in aanpak.

Een denktank is als het ware het brein van een aantal verschillende personen bij elkaar. Wanneer de ene persoon tekort schiet op een bepaald kennisgebied, kan een ander hierop aanvulling geven. Hierdoor ontstaan er constant bepaalde conflicten en verschillen, waardoor het beste van verschillende kennisgebieden worden gecombineerd. De personen in een denktank brainstormen over bijvoorbeeld de oplossing van  problemen, maar een denktank kan ook helpen bij het bevorderen van creatief denken of teambuilding. De brainstormsessies van een denktank motiveren om meer van de personen te vragen, om niet alles zomaar aan te nemen maar door een gezamenlijke visie een groter doel te bereiken.

Deelnemers van de Denktank Toekomstgericht Informatiebeheer zijn ondernemende, creatieve en ambitieuze ambtenaren die zich graag inzetten voor de vraagstukken van Informatiebeheer. Hun initiatief en inzet is onmisbaar om onze doelstelling te realiseren.

 

Het doel van de Denktank

Het doel van de Denktank is om actief aan de slag te gaan met de uitdagingen/vraagstukken m.b.t. Informatiebeheer die voorgedragen worden door de deelnemers. Daarnaast om elkaar sneller te kunnen vinden om samen te werken aan een eenheid in visie. Tevens om elkaar op de hoogte te houden van waar we mee bezig zijn en om van elkaar te kunnen leren.

Welke onderwerpen zijn voor u belangrijk, welke keuzes kan de overheid hierin maken en waar ligt de focus met het vizier op 2030? Hoe gaan we onze ambitie waarmaken? Hoe richten we onze informatiehuishouding duurzaam in? 

De inspiratiebijeenkomst prikkelt, geeft stof tot nadenken en voer voor discussie. Onderwerpen die aan bod komen bij deze bijeenkomsten zijn: Woo, Who, BIO, Omgevingswet, AVG en Archiefwet 2021.  Een sessie begint met een probleemanalyse waar vervolgens vanuit meerdere kanten ideeën uit voortkomen. Vervolgens moeten ideeën worden geselecteerd en zal er een shortlist moeten komen met de meest interessante ideeën. Deze zouden uiteindelijk moeten worden omgezet in concepten.

Lijkt dit iets voor jouw organisatie ? Doe mee en wordt lid van de groep Toekomstgericht Informatiebeheer

 

Weergaven: 397

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Yvonne Welings op 22 Oktober 2019 op 8.30

Verschillende taakgebieden  horen sterk bij elkaar, informatiebeveiliging, privacy, archivering en beschikbaarstelling. Het is inderdaad zo dat aan de functionaliteit/ comfort meer belang wordt gehecht dan bijvoorbeeld de mogelijkheid om documenten te vernietigen. Archivering is wat je noemt inderdaad  vaak het sluitstuk.

© 2024   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden