Eén metagegevensnorm te gebruiken door alle overheden

Metagegevens voor Duurzaam Toegankelijke Overheidsinformatie (MDTO) is gepubliceerd op de kennisbank van het Nationaal Archief. En beschikbaar voor alle overheden om toe te passen. MDTO bevordert de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en is met name bedoeld voor informatieprofessionals die betrokken zijn bij het ontwerp van informatiesystemen.

 

Ambitie: één norm voor alle overheden

MDTO is de (beoogde) opvolger van het Toepassingsprofiel Metagegevens Lokale Overheden (TMLO) en het Toepassingsprofiel Metagegevens Rijksoverheid (TPR). Belangrijke verbeteringen zijn: meer mogelijkheden om gegevens vast te leggen, en heldere richtlijnen die het uitwisselen van gegevens vergemakkelijken. Doel is dat MDTO één standaard wordt voor de hele overheid. Dit is belangrijk omdat overheden hierdoor eenvoudiger informatie en kennis kunnen delen met elkaar en met andere organisaties, bedrijven en particulieren. MDTO is als norm voor decentrale overheden vastgesteld. CIO Rijk onderzoekt samen met het Nationaal Archief en vertegenwoordigers van rijksoverheden of, en zo ja, welke uitbreidingen noodzakelijk zijn om MDTO ook als norm voor het Rijk te laten gelden.

 

Met hulp van i-professionals ontwikkeld

Het Nationaal Archief heeft MDTO samen met een grote groep informatieprofessionals ontwikkeld afkomstig van archiefvormers, archiefinstellingen en leveranciers. Zij deelden hun kennis en expertise in speciaal ingerichte redactiegroepen. Ook leverde een online review waardevolle feedback op vanuit alle overheidslagen én leveranciers. MDTO is door deze gezamenlijke inspanning praktisch en breed toepasbaar. Wanneer iedere overheidsorganisatie MDTO hanteert, betekent dit een efficiencyslag voor i-professionals en zorgt het voor een betere informatiehuishouding.

 

Van publicatie naar implementatie

Een aantal organisaties, waaronder ministeries, gemeenten en archiefinstellingen, hebben aangegeven MDTO de komende maanden direct in de praktijk toe te willen passen. Het Nationaal Archief faciliteert hen hierbij. Aanmelden voor deze zogeheten kopgroep is helaas niet meer mogelijk. De ervaringen van de kopgroep zijn op termijn uiteraard voor iedereen beschikbaar, onder meer via het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA).

Andere MDTO-pioniers kunnen met hun vragen terecht op een speciaal digitaal spreekuur van het Nationaal Archief. De tijden hiervoor worden nog bekend gemaakt.

 

Weergaven: 283

Opmerking

Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!

Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie

Reactie van Wout van der Reijden op 5 Oktober 2021 op 10.17

Yvonne, 

Dat hangt af van wat je als informatieobject ziet. In MDTO staat hierover ook de vraag:

  • Is een database met persoonsbeschrijvingen een ongedeeld informatieobject? Of is het een aggregatie met als onderdelen de beschrijvingen van alle individuele personen?

Uitgaande van deze vraag is de database zelf in beide gevallen een informatieobject waar in MDTO bepaalde attributen aan worden gekoppeld. Maar binnen de database heb je wat opties waar over nagedacht moet worden. Zijn in dit geval de beschrijvingen zelf ook informatieobjecten, of bestanden?
Die implementatiekeuzes zijn bepalend voor hoe je MDTO gebruikt bij databases.

Reactie van Yvonne Welings op 1 Oktober 2021 op 11.52

Nog iets wat me te binnen schiet, hoe zet je het MDTO in voor databases?

Reactie van Yvonne Welings op 1 Oktober 2021 op 11.45

Graag, er is nu zoveel onduidelijkheid.

Reactie van Corinne Boeijinga-Hubers op 1 Oktober 2021 op 11.35

Bedankt voor het signaal dat je afgeeft. We gaan verder uitwerken hoe er meer duidelijkheid over de status van MDTO kan komen. 

Reactie van Yvonne Welings op 30 September 2021 op 15.48

Dank voor het delen, het blijft voor iedereen onduidelijk wat de status van het MDTO is. In de Archiefregeling is sprake van het vaststellen van een metadataset, maar niet welke. Binnen de VNG archiefcommissie is gesproken over een eventuele verkorte MDTO.  

Het is jammer dat daar geen echte duidelijkheid over komt. Het zou fijn zijn dat wanneer het Forum Standaardisatie daar zich een keer over uitspreekt. 

© 2025   Gemaakt door Marco Klerks.   Verzorgd door

Banners  |  Een probleem rapporteren?  |  Algemene voorwaarden