NETWERK VOOR DE INNOVATIEVE INFORMATIEWERKER
Graag wil ik je kennis laten maken met de niet gemiddelde DIV-er Japie. Japie zit al vele jaren in het vak en heeft in zijn organisatie al menige verandering en reorganisatie meegemaakt. Inclusief verandertrajecten en teambuildingsessies. Hij heeft kennisgemaakt met DISC, Omdenken, Kiep en ook al eens iets met kernkwaliteiten gedaan. “Wat heeft allemaal opgeleverd?” vraagt hij zich af. Nu zit hij midden in een traject van doorontwikkeling van zaakgericht werken en verdere digitalisering van het informatiebeheer. Hoewel hij zijn vak altijd aardig heeft bijgehouden gaat het ‘m allemaal niet in de kouwe kleren zitten. De laatste tijd loopt het allemaal wat stroef. Een oudere collega is met pensioen gegaan en er is een jongere kracht voor in de plaats gekomen. Met een andere kijk op het werk. Eigenlijk voor het eerst vraagt Japie zich af hoe lang hij nog moet en dat stoort ‘m. Zo wil hij niet in het werk staan.
Een dag later ziet Japie een aankondiging van een workshop kennismaken met het kernkwadrant op internet. Hij twijfelt, maar besluit toch te gaan. Aan het eind van de bijeenkomst heeft hij een kwadrant waardoor hij echt geraakt is. Dat had hij nooit verwacht. De volgende ochtend gaat hij vol energie en motivatie weer aan de slag.
Hoe ziet zijn kwadrant eruit?
Een van de kwaliteiten van Japie en waarmee hij aan de slag is gegaan is ordelijkheid. Japie is op z’n best als hij zaken een voor een af kan werken. Zeker op z’n werk. Ordelijkheid sprak duidelijk meer aan dan bijvoorbeeld nauwkeurigheid en accuratesse. Voor Japie is het bijna niet denkbaar om op een andere manier te handelen.
Als er op een andere manier gewerkt moet worden, en dat is in deze tijden van zaakgericht en digitaal werken het geval, heeft Japie daar wel moeite mee. Er wordt ‘m dan enige starheid verweten. Zelf herkent hij zich meer in vasthouden aan gewoonte en behoudendheid. Daar is toch niks mis mee? Daarvan weet je dat het goed werkt. Van het nieuwe moet je het maar afwachten!
Japie ergert zich zonder meer aan slordigheid. Daar hoef je bij hem niet mee aan te komen. Als je iets doet, doe je het goed en maak je je er niet met een Jantje-van-Leiden van af. De andere deelnemers aan de workshop moeten lachen om de reactie van Japie als hij dit aangeeft. De stoom komt bijna uit z’n oren.
Als snel geeft Japie aan wat hij mist en wat hij waardeert bij anderen: makkelijker worden, zaken loslaten. De wereld verandert nu eenmaal. Dat houdt niemand tegen. En waarom zou je een andere manier van werken niet een kans geven om zich te bewijzen? Japie besluit om hiervoor te kiezen.
Een week later is er afdelingsbespreking. Japie krijgt een vraag over wat er met ‘m is gebeurd. Zijn collega’s zien een andere Japie. Japie lacht en vertelt over de workshop en wat hij heeft geleerd. Hij heeft in elk geval geleerd dat het kernkwadrant geen simpel invuloefeningetje, maar een hulpmiddel om op zoek te gaan naar dat wat je raakt. In eigen woorden en met eigen betekenissen.
Zijn collega’s zijn nieuwsgierig geworden en willen ook wel kennis maken met kernkwadranten. Helaas is dat nu even niet mogelijk. Ze zullen even geduld moeten oefenen in verband met de Corona-perikelen. Voor de een is dat gemakkelijker dan voor de ander :-)
Meer weten over kernkwadranten en de mogelijkheden voor jezelf of in teamverband? Neem dan contact met me op!
© 2024 Gemaakt door Marco Klerks. Verzorgd door
Je moet lid zijn van BREED - over de grenzen van informatie om reacties te kunnen toevoegen!
Wordt lid van BREED - over de grenzen van informatie